Osnivačica Movisa, dječjeg folklora u Lucernu i HKUD-a Kolovrat Ljiljanka Primorac – Lili oprostila se od kolega

Žena koja je u Švicarskoj, kada je u pitanju očuvanje hrvatskog narodnog blaga, ostavila duboki trag zasigurno je Ljiljanka Primorac – Lili.

Kada se 1971. godine u Zürichu osnovalo prvo hrvatsko folklorno društvo Movis, Ljiljanka je nazočila osnivanju i cijelo vrijeme bila aktivna članica. Dugi niz godina putovala je na probe iz Luzerna u Zürich. Usto je 1986. u Luzernu osnovala i vodila dječji folklor koji je aktivno djelovao tri godine. Movis je 1993. prestao djelovati, a Ljiljanka i njen suprug Jure svoje vrijeme ulažu u humanitarni rad i promidžbu Hrvatske u Švicarskoj.

Godine 1995., zahvaljujući Ljiljanki, u Luzernu se osniva Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Kolovrat. Slijedi osnivanje tamburaške sekcije, te mnogobrojni nastupi pred hrvatskom i švicarskom publikom. Uz nastupe, Kolovrat redovito organizira humanitarne akcije i 2015. obilježava 20 godina uspješnog djelovanja.

Na godišnjoj skupštini udruge, 24. ožujka, Ljiljanka se oprostila od Kolovrata. Njen odlazak ražalostio je članove i sadašnju voditeljicu Ružicu Čačić. Zajedno, kaže Ružica, s podmlatkom i pod vodstvom Ljerke Aničić, Rusa Stojčića i dalje ćemo marljivo raditi.

Ljiljanka je zahvalila članovima na uručenom daru i oprostila od društva riječima: Jedna stara poslovica kaže: „Zahvalnost je pamćenje srca“.

Zahvaljujem vam svima na godinama provedenim u vašem društvu i na povjerenju koje sam uvijek nastojala opravdati. Samo ja znam koliko mi je druženje s vama dalo.
(www.moja-domovina.net)