Sedam kulturno umjetničkih društava oduševilo je mnogobrojnu publiku. «CroFest» je ove godine obilježio svoju 21. godišnjicu zahvaljujući Hrvatskom folklornom ansamblu «Nova nada» i njenom umjetničkom i glazbenom direktoru Steveu Talanu

Velika festivalska priredba hrvatske tamburaške i folklorne baštine «CroFest» održana je početkom ožujka u Detroitu, u američkoj državi Michigan, a sedam kulturno umjetničkih društava koja su nastupila oduševila mnogobrojnu publiku.
Na CroFestu su nastupili: Hrvatski folklorni ansambl «Nova nada» iz Detroita, MI., s programom iz Bačke i Gradišća, Detroit «Star» Jr. tamburica iz Detroita s pjesmama i kolom iz Like, Detroit Tamburitzans Orchestra s tamburaškom glazbom, Folklolorni ansambl «Hrvatski korijeni» iz St. Thomasa, ON., s pjesmama i plesovima iz Ogulina, «St. George» Adult Tamburitzans iz Cokeburga, PA., s najnovijom tamburaškom glazbom iz Slavonije, «Danube Swabian Carpathia» kulturna skupina iz Detroita, MI., s izvedbom glazbe i narodnih običaja s područja između rijeke Drave i Dunava, i Ansambl «Selo» iz Columbusa, OH., s pjesmama i plesovima iz Baranje. Program su vodili Carol i Marijan Butorac na engleskom i hrvatskom jeziku.
«CroFest» je ove godine obilježio svoju 21. godišnjicu zahvaljujući Hrvatskom folklornom ansamblu «Nova nada» i njenom umjetničkom i glazbenom direktoru Steveu Talanu. Steve je početkom 1990-ih uočio, da u gradu slabi aktivnost u hrvatskoj zajednice grada iako tu djeluje jedan od većih odsjeka Hrvatske bratske zajednice u Americi, odsjek 351 «Zora» te pod njegovim pokroviteljstvom Detroit Tamburitza Orchestra te Star Junior Tamburitzans. Okuplja nekolicinu ljudi i utemeljuje kulturno – umjetničko društvo «Nova nada». Na prvi CroFest poziva nekoliko društava iz Amerike i susjedne Kanade.
Ove godine u srpnju Folklorni ansambl «Nova nada» dolazi u Hrvatsku, u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika u Zagrebu, i predstaviti će se publici u više gradova i mjesta. Nastupit će u Đakovu na ‘Đakovačkim vezovima’, u Vukovaru na domaćem festivalu, u Jastrebarskom na fešti «Jastrebarske večeri», u Zadru na «Zadarskoj fešti», Mariji Bistrici na proslavi Dana općina Marije Bistrice, u Petrovom Selu u Mađarskoj i u Virju u Hrvatskoj.

Tekst: Franjo Bertović