Ideju za novopokrenuti projekt Napretkovog kulturnog centra i Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dala je sveučilišna profesorica Julijana Matanović, koja je i voditeljica Čitaone – svakoga zadnjega četvrtka u mjesecu u prostorijama Napretkovog kulturnog centra

Nositelj projekta Čitaona (čitamo po svom) je HKD Napredak. Čitaona je novopokrenuti projekt suradnje Napretkovog kulturnog centra i Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ideju je pokrenula sveučilišna profesorica kroatistike Julijana Matanović, koja će biti i voditeljica Čitaone.
Ona je namijenjena studentima s Odsjeka kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te svim ljubiteljima književnosti koji su se rado odazvali ovom pozivu. Ideja je da studenti pročitaju knjigu, interpretiraju djelo na svoj način i podijele iskustvo. Kako će tematika u Čitaoni u ovom semestru biti ratna proza, ovaj projekt će potaknuti lavinu iskustava, s obzirom na nemili nam rat devedesetih. Neka od djela koja će se analizirati su: „Glasom protiv topova“ Alenke Mirković, „Hotel Zagorje“ Ivane Simić Bodrožić, „Tamo gdje nema rata“ Nade Prkačin, „Darovi pakla“ Emice Rubil i druga djela iz domene ženske ratne proze.
Svakog zadnjeg četvrtka u mjesecu studenti s Filozofskog fakulteta, a i svi ljubitelji lijepog štiva, sastajati će se u prostorijama Napretkovog kulturnog centra, Bogovićeva 1. Dakle, iduća Čitaona održat će se će 27.veljače u Zagrebu.
Prvom susretu svjedočili su Julijanini studenti, prof. dr. Franjo Topić – predsjednik HKD Napredak s prijateljima iz Austrije.
(hkdnapredak.com)