U Subotici i Tavankutu prikazan dokumentarni film „Gospa od Utočišta“

U povodu svetkovine Velike Gospe uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC-a) i u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata organiziran je ciklus hrvatskog filma u Vojvodini koji je privukao veliku pozornost publike. Prikazan je dokumentarni film „Gospa od Utočišta“ redatelja Srđana Segarića koji je nastao u produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i na inicijativu producenta Antuna Ivankovića.
Bunjevački Hrvati tradicionalno su hodočastili u Gospino svetište u Aljmašu te je ovaj film izazvao posebnu pozornost. Osim najavljenih projekcija u prostoru subotičkoga Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“, gdje ga je pogledalo oko 300 gledatelja, i u Tavankutu u prostoru etno-salaša Balažević, gdje ga je pogledalo oko 150 gledatelja, film je bio prikazan i u Đurđinu, u autentičnom prostoru na salašu Vlatka Vojnića Purčara, što govori o velikom zanimanju za ovakvu vrstu programa u okviru međunarodne suradnje.
„Nadamo da će naše programe podržavati i dalje oni koji vole reći kako hrvatski film ima uspjeha, ali smatramo da je to, osim Cannesa i Berlina, važno raditi i u ovako malim sredinama u kojima živi hrvatska nacionalna manjina i kojima su prilike za gledanje i promoviranje ovakve vrste programa deficitarne“, ističu voditelj ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini, redatelj Branko Ištvančić i producent Ivanković.
Premda je ove godine dobivena najmanja potpora od HAVC-a u odnosu na niz dosadašnjih godina u kojima su promovirani hrvatski film i kultura, Ištvančić ističe: „Nadamo se da će ovi uspjesi biti dovoljna satisfakcija kako se treba boriti, ponositi i promovirati vrijednosti hrvatskoga filma i u onim trenucima kada vas omalovažavaju i podcjenjuju.“
Projekcije filma „Gospa od Utočišta“ pretvorile su se u pravo misionarenje. „Gospa Aljmaška je Gospa od utjehe i uvijek je s nama. Filmom širimo slike i priču o ovom tako važnom svetištu za bunjevačke Hrvate i njihova tradicionalna hodočašća u Bili Aljmaš“, zaključili su Ištvančić i Ivanković.

Izvor: Ika