Program Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini organizira Udruga za audiovizualno stvaralaštvo Artizana i ZKVH uz potporu HAVC-a. Voditelj programa i radionice je Branko Ištvančić

Nastavak ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini počinjemo programom radova djece koji su nastali u okviru filmske radionice „Kad se male ruke slože“ koja je okupljala djecu i mlade iz hrvatske zajednice u Vojvodini koji su učenici nastave na hrvatskom jeziku. Ovom projekcijom ujedno će biti označen i završetak ovogodišnje filmske radionice. Mladi polaznici su se na radionici medijski opismenjavali, učili o filmskoj kulturi i snimanju filma (od scenarija do realizacije) i snimili nekoliko kratkih filmova. Potporu filmskoj radionici pružili su Zaklada Adris, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Ministarstvo kulture Republike Srbije. Radionica se odvijala u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana a partneri su bili Zavod ta kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatsko nacionalno vijeće, Udruga Inovativna mreža, HKPD „Matija Gubec“ i OŠ „Matija Gubec“ u Tavankutu.

Drugi dio programa posvećen je recentnom hrvatskom nezavisnom dokumentarnom filmu. Uz prisutnost redateljice filma Irene Škorić bit će prikazan njen vrlo uspješan i nagrađivan dugometražni dokumentarni film „Neželjena baština“ nakon kojeg će publika moći razgovarati s autoricom.

Program Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini organizira Udruga za audiovizualno stvaralaštvo Artizana i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra u okviru programa međunarodne suradnje. Voditelj programa i radionice je Branko Ištvančić.
Ulaz na projekcije je slobodan.

Program:
16. rujna u 19.00 sati
Ciklus hrv. Filma – radionica Kad se male ruke slože
Etno salaš Balažević u Tavankutu
Projekcija kratkih filmova djece nastalih na Radionici „Kad se male ruke slože“ i podjela zahvalnica:
– Magareće godine, dokumentarni
– Priskakanje vatre
– Tajna drvene kućice
– Making of (film o tijeku radionice)

17. rujan u 19.00 sati
Art kino Lifka, Trg žrtava fašizma 5, Subotica
Ciklus hrv. filma – Neželjena baština (2016.), dokumentarni film, trajanje 100 min., redateljica Irena Škorić

Film je do sada osvojio niz nagrada, a svoju svjetsku premijeru imao je na međunarodnom Sarajevo film festivalu prošle godine. Hrvatsku premijeru doživio je ove godine na ZagrebDoxu.
(ZKVH)