Više sam puta bio u Hrvatskoj i drago mi je biti dio toga. To je za mene vrlo dirljivo: vidjeti krsne zapise tamo gdje su postali dijelom Crkve. Također sam se povezao s članovima obitelji iz mjesta odakle su mi baka i djed došli. Jako sam ponosan što sam Hrvat, ne samo podrijetlom, već i što sam hrvatski građanin

Među nadbiskupima koji su na svetkovinu apostola Petra i Pavla u Rimu primili palij, znak povezanosti metropolita s Apostolskom stolicom, bio je i nadbiskup Chicaga mons. Blase Cupich. Palij su vrpce u obliku slova Y napravljene od bijele vune na kojoj je crnom svilom izvezeno šest križeva, kojom se od IV. stoljeća označava nadbiskupska vlast i čast. Obred predaje palija nadbiskupima metropolitima održava se tijekom mise 29. lipnja, na svetkovinu svetih Petra i Pavla.

Razgovor za Radio Vatikan

(….)
Hrvoje Juko: Vi ste hrvatskoga podrijetla. Djed i baka su Vam useljenici. To se može naslutiti i po Vašem grbu: imate mali hrvatski motiv, crvenu i bijelu šahovnicu. Je li Vaša hrvatska baština značajno utjecala na Vaš život? Je li možda oblikovala Vaše stajalište i solidarnost s tegobama useljenika?

Nadbiskup Cupich: Mislim da je oblikovalo moj život i moju vjeru. Moji djed i baka, kad su došli, počeli su s osnivanjem župe u maloj zajednici Hrvata koji su živjeli u određenom dijelu Omahe. Ta župa, usput, zvala se Sveti Petar i Pavao, stoga je ovaj dan za mene vrlo važan. Također sam ustoličen na blagdan Bazilikā svetih Petra i Pavla. Stoga je to oblikovalo moju vjeru. Čitav naš život, u obitelji, kružio je oko toga da smo dio Crkve.
Išli bismo u župnu crkvu srijedom navečer i učili narodne plesove, hrvatsko kolo i učili pjesme. To je bio dio našega identiteta. Pružilo mi je, ne nužno osjetljivost samo za siromašne, već me je poučilo važnosti toga da smo svi jedno i da moramo raditi zajedno kao zajednica. To je vjerojatno najveći doprinos: da trebamo živjeti u solidarnosti jedni s drugima.

Hrvoje Juko: Već ste jednom bili u Hrvatskoj, zar ne? I pomogli ste osigurati financiranje našeg Katoličkog sveučilišta. Planirate li opet doći?

Nadbiskup Cupich: Više sam puta bio u Hrvatskoj i drago mi je biti dio toga. Svaki put kad se vratim, to mi je prilika da, kao što sam prije učinio, posjetim crkve gdje su moji baka i djed kršteni. To je za mene vrlo dirljivo: vidjeti krsne zapise tamo gdje su postali dijelom Crkve. Također sam se povezao s članovima obitelji iz mjesta odakle su mi baka i djed došli.
(….)
Nadbiskup Cupich: Hvala Vama. Želio bih još jednom pozdraviti sve ljude koji nas slušaju u Hrvatskoj. Jako sam ponosan što sam Hrvat, ne samo podrijetlom, već i što sam hrvatski građanin. Hvala Vam.

Intervju u cijelosti pročitajte na www.laudato.hr