Početkom prosinca prošle godine u Galeriji je priređen domjenak na kojemu je Charles predstavio svoju novu tehniku slikanja u crvenoj boji. Najavio je svoj put u Dubrovnik sredinom veljače i veselje zbog posjeta domovini

U Galeriji Billich u Sydneyju uvijek se događa nešto novo i zanimljivo. Domaćin, poznati umjetnik Charles Billich, iako je prebacio osamdesetu, osjeća se sretnim kada stvara jer time obogaćuje svoju ionako bogatu galeriju novim slikama, likovima i novim motivima…
Početkom prosinca prošle godine u Galeriji je priređen domjenak na kojemu je Charles predstavio svoju novu tehniku slikanja u crvenoj boji. Objasnio je gostima da je crvena boja znak snage, ljubavi i romantike, a to je ono sto zaokuplja i njega i njegovu maštu. Na domjenak je pozvao i lokalnu zabavljačicu Bartie Page, koja je stigla iz Brisbanea i tom prilikom održala svoj show.

Nakon domjenka, u razgovoru je kazao:
– Da, pripremam se putovati u Hrvatsku, u Dubrovnik. Ondje ću boraviti dva do tri mjeseca. Moj put ima dva razloga. Prvi je slikati Dubrovnik na licu mjesta, pa slikati u povodu 300-godišnjice Sinjske alke, slikati u Boki kotorskoj …. Već sredinom veljače putujem u Dubrovnik i počet ću s radom. U međuvremenu stigao mi je još jedan poziv iz Dubrovnika kojega nisam mogao odbiti. Naime, u Dubrovniku se početkom travnja održava međunarodni kongres obiteljskih liječnika, gdje me zovu da budem govornik. U studiju se, uz sliku u obliku karte – crvene dame, pojavila i njegova supruga Christina.

A o boravku u Dubrovniku, Charles, pun zadovoljstva i ushićenja, kaže:
– Drago mi je da mogu stvarati u Hrvatskoj, koja je moja domovina. Volim svijet i ljude, putovao sam svuda i doživio lijepih i ugodnih trenutaka. Radujem se i nadam se da ću nešto slično doživjeti i u Dubrovniku.

Tekst i fotografije: Franjo Harmat