Na 26. međunarodnom filmskom festivalu prikazuju se nagrađivani filmovi ‘Kosac’, ‘Kauboji’, ‘Takva su pravila’ i manjinska hrvatska koprodukcija ‘Ničije dijete’

Na uglednom, 26. po redu Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu, koji se održava od 2. do 12. siječnja, prikazuju se nagrađivani filmovi ‘Kosac’, ‘Kauboji’, ‘Takva su pravila’ i manjinska hrvatska koprodukcija ‘Ničije dijete’.
Film ‘Kosac’ prikazuje se u programu Another Europe, a ovo festivalsko prikazivanje američka mu je premijera. ‘Kosac’ je snimljen prema scenariju Zvonimira Jurića i Jelene Paljan. U njemu se isprepliću tri priče koje se događaju u jednoj noći negdje u Slavoniji, a film govori o čovjeku kojem je pogreška koju je davno napravio potpuno izmijenila život, jednako kao što je ratna trauma izmijenila život sredine u kojoj se priča odvija.
Na 61. Pulskom filmskom festivalu ‘Kosac’ je osvojio Zlatne Arene za kameru (Branko Linta), najbolju glavnu (Ivo Gregurević) i sporednu mušku ulogu (Igor Kovač) te nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film u nacionalnoj konkurenciji. Ostale uloge tumače Mirjana Karanović, Nikola Ristanovski i Lana Barić. Film je producirala Kinorama – producentica je Ankica Jurić Tilić, u koprodukciji sa slovenskom kućom Forum Ljubljana. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Eurimagesa, MEDIA-e i Viba Filma.
‘Kauboji’ redatelja Tomislava Mršića ovogodišnji su hrvatski kandidat za nagradu Oscar Američke filmske akademije u kategoriji najboljeg stranog filma, a nakon američke premijere dobili su pozitivnu kritiku uglednog časopisa Variety, koji je naveo da je film “vješti spoj socijalne drame i komedije apsurda”. Kauboji pričaju o družini koja pod vodstvom kazališnog redatelja odlučuje napraviti predstavu prema klasičnom holivudskom vesternu, a u filmu glume Saša Anočić, Živko Anočić, Matija Antolić, Hrvoje Barišić, Nikša Butijer, Kruno Klabučar, Ivana Rushaidat, Rakan Rushaidat i Radovan Ruždjak. Režiju i scenarij potpisuje Tomislav Mršić, kameru Predrag Dubravčić, a montažu Hrvoje Mršić.
Uz Palm Springs, ‘Kauboji’ će biti prikazani i na predstavljanju filmova nominiranih za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, koje se održava u Smith Rafael Film Centeru kraj San Francisca od 9. do 15. siječnja.
Na festivalu u Palm Springsu svoju će premijeru u Sjevernoj Americi doživjeti i nagrađivani film ‘Takva su pravila’ redatelja i scenarista Ognjena Sviličića, koji prati bračni par sa zagrebačke Savice, koji se suočava s najgorom situacijom u životu. Kada im sin završi u bolnici nakon uličnog okršaja, Maja i Ivo uhvatit će se u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani – i upravo se na to odnosi naslov filma. Uloge u filmu tumače Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović i Hrvoje Vladisavljević, direktorica fotografije je Crystel Fournier, montažer Atanas Georgiev, a producenti Damir Terešak (MaXima Film, HR) i Janja Kralj (KinoElektron, FR).
Svoju sjevernoameričku premijeru doživjet će i film ‘Ničije dijete’. Film je nastao u koprodukciji kuća Art & Popcorn i BaBoon Production iz Srbije te Kinorame iz Hrvatske. Scenarist i redatelj filma je Vuk Ršumović, snimatelj je Damjan Radovanović, a glazbu i dizajn zvuka potpisuju hrvatski autori Jura Ferina, Pavao Miholjević i Dubravka Premar. Hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić.
Naslovno „ničije dijete” je stvarni dječak kojeg su duboko u planinama u Bosni i Hercegovini pronašli lovci u proljeće 1988. i koji je potom završio u domu za nezbrinutu djecu u Beogradu. Duga i nimalo laka socijalizacija završava njegovim neočekivanim povratkom u Bosnu nekoliko godina kasnije u vrijeme ratnog vrhunca.

Ovogodišnji Međunarodni filmski festival u Palm Springsu prikazuje više od 180 filmova iz preko 70 zemalja, a više možete doznati na službenim stranicama festivala.
(HAVC)