Trideseto izdanje Filmfesta u natjecateljskom programu donosi manjinske koprodukcije Deer Boy u režiji Katarzyne Gondek, Sretno, Orlo! Sare Kern i U međuvremenu Mate Ugrina dok se Ježeva kuća prikazuje u posebnom programu festivala 

U natjecateljskom programu Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Dresdenu Filmfest prikazat će se manjinske koprodukcije Deer Boy u režiji Katarzyne Gondek, Sretno, Orlo! Sare Kern i U međuvremenu Mate Ugrina dok se Ježeva kuća prikazuje u posebnom programu festivala. Trideseto izdanje Filmfesta ove se godine održava od 17. do 22. travnja.
Deer Boy redateljice i scenaristice Katarzyne Gondek nastao je u poljsko-belgijsko-hrvatskoj koprodukciji u kojoj je s hrvatske strane sudjelovala Filmska udruga Motion. Film je premijerno prikazan na festivalu u Krakówu krajem svibnja, a zatim i u međunarodnoj konkurenciji kratkometražnih filmova na Filmskom festivalu Sundance. Riječ je o kombinaciji žanrova horora i bajke, uz elemente apsurdnog humora.
Slovensko-hrvatsko-austrijska koprodukcija Sretno, Orlo! u režiji Sare Kern govori o obiteljskoj drami koja započinje smrću bebe. Kako bi svoju obitelj poštedio tuge, Orlo ukrade prijateljevog malog brata želeći ga odnijeti svojoj majci. Produkciju potpisuje Cvinger film (Slovenija), a koprodukciju Kinorama (Hrvatska) i Zwinger Film (Austrija).

Mate Ugrin, u svojim kratkometražnim filmovima istražuje prostore koji se nalaze izvan utabanih tokova povijesti, malena mjesta koja se nalaze na istinskoj periferiji jer se u njima prošlost još nije dovršila, a budućnost nikada neće ni stići. Takav je i U međuvremenu nastao u njemačko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je R44).
Uz navedene filmove koji se prikazuju u natjecateljskim, u posebnom programu prikazat će se višestruko nagrađivana animirana basna Ježeva kuća koja nastaje u kanadsko-hrvatskoj koprodukciji, a za koju režiju i scenarij potpisuje Eva Cvijanović. Film je inspiriran dječjim klasikom Branka Ćopića, a od svoje premijere na prošlogodišnjem Berlinaleu, na kojem je osvojilo posebno priznanje u kategoriji Generation Kplus, do danas ne prestaje nizati nagrade. Ježeva kuća nastala je u koprodukciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobostudija. Produkciju potpisuju Jelena Popović (NFB) i Vanja Andrijević (Bonobostudio).
Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmfest Dresden osnovan je 1989. godine, tik prije ujedinjenja Njemačke. Fokusira se na sve vrste kratkometražnog filma i kroz godine je postao jedan od najvažnijih festivala ove vrste u Njemačkoj.
(HAVC)