Izložbu je otvorio profesor Tonći Šitin, a na otvorenju je, uz autora, govorio i Gerard Denegri, prvi počasni konzul Republike Francuske u Splitu

U prostorijama Alliance Francaise u Splitu je 12. svibnja otvorena izložba akademskog slikara Antona Cetina. Izložbu, pod naslovom Eva, otvorio je profesor Tonći Šitin. Na otvorenju je, uz autora, govorio i Gerard Denegri, prvi počasni konzul Republike Francuske u Splitu.
Anton Cetin rodio se u selu Bojani kraj Čazme. Školovao se u Zagrebu, gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Marijana Detonija. Nedugo zatim napustio je domovinu i otišao u Pariz, a potom i u Kanadu, gdje i danas živi i radi.

„Rađanje Eve šezdesetih godina prošlog stoljeća u Parizu i njezino konačno uobličenje u Torontu za Cetina značilo je pronalazak imaginativnog lika koji ga kao svojevrsna ikona više nikada neće napustiti. Eva, uz cvijet i pticu, sublimira cijeli lanac simbolika od daleke veze s prvom ženom koja je kao grješnica izgnana iz raja do najrazličitijih konotacija koje joj podaruju uvijek nove atribute. Naglašena crta subjektivnosti ne znači da je umjetnik sačuvao lik Eve samo za svoje poglede i sentimente. Ona je njegova reakcija na blisko okruženje, rezultat ukupnog umjetničkog nerva koji je sabrao sva dosadašnja iskustva, ikonografija kao plod znakovnog jezika i crtačkog rukopisa. Eva u kontekstu multikulturalnosti i kulturne globalizacije živi pluralistički kao zvuk ili pritajeni signal, ona je uključena ili dozivana, po psihološkim i senzualnim razlozima, konfuzna, zavodljiva, upitna, opsesivna, tajanstvena, naprosto ljepljiva…

Konačno, stječe se dojam da je svaki lik Eve iznova precizno vizualiziran, da mješvitom tehnikom autoru polazi za rukom da se sve pretvara u igru, ispisuje svojevrsni likovni dnevnik koji se od početka odmakao od standardne portretistike i svoj forte pronalazi u vatrometu boja i nekom gotovo skrivenom optimizmu. Neprijeporno, ovo je slikarstvo intime, pobuda nepresahlih izazova imaginacije, projekcije koje nude vazda promjene, raznolikost življenja i uvijek nove poteze s namjerom da se od svake slike napravi estetski doživljaj uz kojeg bismo dopisali grazioso“, o splitskoj izložbi kazao je Tonći Šitin. (BBF)