Svjesni želje i neprekidne vezanosti za domovinu i rodni kraj, iseljenicima s juga Lijepe naše, svim štovateljima sv. Vlaha, te svima koje će Festa zateći izvan Grada, HMI Dubrovnik upućuje čestitke dubrovačkog biskupa msgr. Mate Uzinića, gradonačelnika dr. Andra Vlahušića i župnika župe sv. Vlaha iz Stona, don Miljenka Babaića

Poštovani,

I ove godine, u vrijeme o Sv. Vlahu, Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik u svakoj svojoj aktivnosti pa i u ovoj blagdanskoj, aktivno i odgovorno pridonosi autentičnosti i svjesnosti o tradiciji, kulturi i utjecaju na hrvatski rod, osobito iseljeni.

Svjesni želje i neprekidne vezanosti za domovinu i rodni kraj, iseljenicima s juga Lijepe naše, svim štovateljima sv. Vlaha, te svima koje će Festa zateći izvan Grada, Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik upućuje čestitke dubrovačkog biskupa msgr. Mate Uzinića, gradonačelnika dr. Andra Vlahušića i župnika župe sv. Vlaha iz Stona, don Miljenka Babaića.

Poštovani sunarodnjaci, najljepše Vas molim da vaše čestitke uputite u našu sredinu kao i prethodnih godina, kako bi o blagdanu našega zaštitnika i Parca domovinska i iseljena Hrvatska bile povezane s građanima Dubrovnika i Stona, duhovno ojačane i obilno blagoslovljene.

Vaše čestitke možete slati na adresu Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik, dubrovnik@matis.hr. One će biti pročitane na Kandeloru, prilikom otvaranje Feste u crkavama Sv. Vlaha u Dubrovniku i Stonu.

Čestitajući vam 1042. Festu svetog Vlaha, srdačno vas pozdravljam i zahvaljujem.

Maja Mozara, voditeljica podružnice HMI Dubrovnik

Čestitka gradonačelnika Grada Dubrovnika

Drage Dubrovkinje i dragi Dubrovčani, gospođe i gospari!

Ponovno će nas naš nebeski zaštitnik ujediniti u istoj nakani, u zahvali za minule dane i molbi za još jednu godinu bez nedaća i teškoća.
Dok Stradunom budemo hodili za njegovim barjacima, sjetit ćemo se i svih Vas u našim mislima, koji nas na najbolji način predstavljate diljem svijeta i pronosite ime Dubrovnika među svim narodima.
Neka Vas zagovor svetog Vlaha prati i štiti, a Vi ponosno i s radošću baštinite njegov dan.
U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno od srca Vam čestitam Dan Grada Dubrovnika i blagdan svetog Vlaha, našeg Parca.

Živio Sveti Vlaho!
Gradonačelnik Andro Vlahušić

Čestitka dubrovačkoga biskupa

Dragi štovatelji svetoga Vlaha u Domovini i inozemstvu,
sestre i braćo!
S osjećajima zahvalnosti svemogućem Bogu i ove godine radosno dočekujemo i slavimo Festu našeg nebeskog zaštitnika svetog Vlaha, koji svojim zagovorom pred licem Svevišnjega i svojom moćnom zaštitom već 1042. godine bdije nad našim Gradom, držeći ga u svojoj ruci, štiteći ga od svih nedaća i zagovarajući sve one koji mu se utječu. Ujedinjeni oko svoga Parca, a u duhu i molitvi povezani i sa svima vama koji ste daleko od našega Grada, ponovno ćemo ponosno razviti svoje barjake, zapjevati Svečevu himnu, uteći se molitvom za njegov zagovor, moleći ga da nam „tijelu zdravlje isprosi, a mir udijeli pameti“.
Mnogo smo puta u povijesti, onoj dalekoj i ovoj bližoj, osjetili moćnu zaštitu i zagovor sv. Vlaha. To ne možemo i ne želimo zaboraviti. Znamo, međutim, da svoju sadašnjost ne smijemo živjeti i svoju budućnost graditi isključivo na krilima stare slave. Želimo učiti od sv. Vlaha, a on nas svojim životnim primjerom, i osobito svojom tisućljetnom zaštitom ovog Grada i ove biskupije, poziva da budemo hrabri svjedoci vjernosti Bogu, u zaštiti života, slobode i dostojanstva svakog čovjeka, osobito onih u najvećoj potrebi. Skrbno srce ovoga svetog liječnika, prijatelja siromaha i bolesnika koji je stoljećima bio ne samo zaštitnik, nego nadahnuće i orijentir našim precima u donošenju zakona, u skrbi za svoje građane i odnosu prema drugima, želi potaknuti i naša srca da budu otvorena za potrebe naše braće i sestara, da ta naša otvorenost bude nadahnuta konkretnom djelatnom ljubavlju kojom najbolje svjedočimo svoju pripadnost Isusu Kristu i odanost svom zaštitniku sv. Vlahu.
Utecimo se zagovoru našeg svetog Zaštitnika. Molimo ga za našu dubrovačku biskupiju i naš grad Dubrovnik, za našu domovinsku Crkvu i našu domovinu Hrvatsku, za sve one kojima su povjerene različite službe u Crkvi i sve one koji su na vlasti da zaborave privatno brinući se za opće, da mi kršćani svojim dosljednim kršćanskim životom doprinosimo poslanju Crkve u služenju našem svijetu i vremenu. Utecimo mu se za sve vjernike i sve građane ove zemlje da kao odgovorni i pošteni građani svi zajedno radimo za dobrobit svoje Domovine, da zajednički doprinosimo unaprjeđeniju i boljem uređenju i naše Domovine i Europske unije, čija smo odnedavno nova članica.
Mučenička smrt svetoga Vlaha, koja je, kako je o mučenicima govorio starokršćanski pisac, sjeme novih kršćana, danas naš pogled s naše stvarnosti usmjerava i izvan granica našega Grada, biskupije i Domovine, prema braći i sestrama u cijelom svijetu. Naš je pogled usmjeren najprije prama vama, našim iseljenicima, ali se ne zaustavlja na vama nego ga širimo i na sve ljude dobre volje. Tim pogledom želimo osobito obuhvatiti i preporučiti zagovoru sv. Vlaha sve one koji u različitim dijelovima svijeta nesebično pokušavaju izvršiti poslanje liječnika, prijatelja siromaha i bolesnika, zaštitnika onih koji pate. I više od toga. Želimo im se pridružiti. Nije to lako, makar je naša stvarnost ispunjena obiljem Božjih darova za koje smo zahvalni Bogu i našem Zaštitniku. Usprkos tom našem obilju, i mi smo, zbog krize duha koja je u temelju ekonomske krize, opterećeni sebičnošću. Bojimo se da nećemo imati. Taj nas strah onesposobljava slijediti sv. Vlaha i u drugima, osobito potrebnima, prepoznati brata i sestru. Sjećajući se svega onoga što nam se događalo u vrijeme agresije na naš Grad, biskupiju i Domovinu, moramo se oduprijeti tom duhu sebičnosti. Ne smijemo zaboraviti svoju braću i sestre u različitim nevoljama. Zajedno sa sv. Vlahom budimo, konkretnim djelima ljubavi, ali i svojim molitvama, blizu svima onima koji su u fizičkim i duhovnim potrebama, onima koji su na rubovima Crkve i društva, onima koji i danas nemaju osnovna ljudska prava, kojima je ugrožena socijalna egzistencija, osobito onima koji, poput sv. Vlaha, trpe za vjeru, koji su zbog vjere prozivani, mučeni i koji svojim životom plaćaju vjernost Isusu Kristu.
Ove godine Festu svetoga Vlaha slavimo u Godini mladih i u ozračju priprave za Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se u travnju ove godine održati u Dubrovniku. Ovaj događaj naše misli vraća u naš Grad i biskupiju i zaustavlja na
našim mladima, osobito onima koji su se odazvali Kristovom pozivu na slobodu i kao animatori i volonteri stavili se na raspolaganje organizaciji ovog Susreta. Zahvaljujući im što su ovaj Susret prepoznali kao svoj projekt, zajedno s njima i u njihovo ime, upućujem srdačan poziv dobrodošlice u Grad sv. Vlaha i u dubrovačku biskupiju hrvatskoj katoličkoj mladeži u Domovini i inozemstvu, a među njima osobito vama, koji ste podrijetlom iz Dubrovnika i Dubrovačke biskupije.
Zajedno s ovim pozivom i uz iskrene pozdrave i molitvu svetom Vlahu da zagovara sve vas i vaše obitelji, svima vama, dragi naši iseljenici, pomorci i štovatelji svetoga Vlaha, upućujem također i poziv na povratak u Domovinu, kako bismo sljedeću i sve buduće Feste sv. Vlaha mogli slaviti zajedno u Dubrovniku.
Neka sv. Vlaho bdije nad svima nama i sve nas pred Bogom trajno zagovara!
Živio sveti Vlaho!
Mate Uzinić, dubrovački biskup

Čestitka župe Sv. Vlaha Ston

Svim dragim ljudima koji štuju sv. Vlaha te ovih dana s radošću misle na naš Ston, – na poseban način pomorcima i iseljenicima – molimo zagovor sv. Vlaha i svako dobro u Gospodinu.

U ime vjernika i Općine Ston svima čestitamo festu sv. Vlaha.

Župnik don Miljenko Babaić
Načelnik Vedran Antunica