Povratnik iz Francuske, 82-godišnji Ivan Talaja, nakon što su ga ignorirali i općina i županija, zasukao je rukave i vlastitim rukama i novcem izgradio pristupnu cestu rodnom selu Talaji pokraj Slivna u Imotskoj krajini

Povratnik iz Francuske, 82-gogodišnji Ivan Talaja, nije tražio mnogo, tek normalan put do svog sela. Nakon što su ga ignorirali i općina i županija, zasukao je rukave i vlastitim rukama i novcem izgradio pristupnu cestu. Nema sela bez puta, a zaseok Talaji pokraj Slivna u Imotskoj krajini adekvatni put nije imao. Sve dok Ivan Talaja nije uzeo lopatu u ruke i počeo praviti cestu.

“Sve sam to ja napravio. Ne svaki dan po pet sati, po sat, dva… “, kaže vremešni povratnik koji je poželio primjerenu prometnicu do rodnog. Tražio je pomoć od načelnika Općine Runovići.

“On me odbio, a županija je okrenula glavu. Kažu, to je lokalni put, da se nema para”, kaže Ivan za RTL.

Od pomoći nisu bili ni susjedi, sve redom ljudi koji žive u gradovima, a u rodno mjesto dolaze vikendom, pa mu nije preostalo ništa drugo nego da u bitku s oštrim dalmatinskim kršem krene sam.

Punih deset godina Talaja je probijao put. Nekad sat, nekad dva. Danas su kao spomen na njegov pothvat ostali crni asfalt i teški strojevi. Kad vlast nema novca, pronašao ga je Ivan. Više od 45 tisuća vlastitih eura uložio je u konstrukciju 500 metara ceste, prometne znakove i uređenje. Ipak, neke stvari su mu vrjednije od novca.

“Sve sam svoje snove ispunio u životu. Ja mogu umrijeti sutra i nije mi žao”, kaže.

Ivan Talaja s pokojnom suprugom ima tri kćeri koje žive u Francuskoj. Najmlađa, Anita, jako je ponosna na svog oca. “Ponosna sam. Uložio je veliki trud i drago mi je da ta cesta ostaje iza njega”, kaže.

Ivan ima još planova. Cestu će urediti da postane, kako kaže, ljepotica Imotske krajine.
(Fenix Magazin)