U Ostravi je otvorena izložba koja na 30 plakata prikazuje doprinos čeških arhitekata izgledu hrvatske obale do I. svjetskog rata kroz projektiranje vila, hotela i kupališta

U Ostravi je 22. lipnja svečano otvorena izložba „Češki arhitekti i počeci turizma na hrvatskom Jadranu” koja na 30 plakata prikazuje doprinos čeških arhitekata izgledu hrvatske obale do I. svjetskog rata kroz projektiranje vila, hotela i kupališta.
Izložbu su inicirali i pripremili Institut za turizam iz Zagreba, Državni arhiv Rijeka i Kabinet arhitekture iz Ostrave, a glavni pokrovitelji bili su VRH Prag, Ured HTZ-a Prag i Ministarstvo turizma RH.
Autorice izložbe su Jasenka Kranjčević i Mirjana Kos iz Instituta za turizam, a Kranjčević je i autorica kataloga na hrvatskom, češkom i engleskom jeziku. VRH Prag je izložbu podržalo prijevodom kataloga na češki jezik. Uime VRH-a Prag otvorenju izložbe nazočila je Stjepanka Nenadić, drugi tajnik, koja se uzvanicima obratila prigodnim govorom, a Ured HTZ-a Prag predstavljala je direktorica Jelena Bilić.
Otvorenje je pratio Mario Šeparović na gitari i poznati ostravski glazbenik Michal Žáček na saksofonu. Izložba će trajati do 14. kolovoza, nakon čega se seli u Opavu.
(cz.mvep.hr)