Hrvatsko-njemački kulturni centar u tvz. Rejpál hiži otvoren je na korištenje za oko 1.000 Hrvata i 2.500 Nijemaca koji žive u Šopronu i okolici. Ovdje će se useliti Šopronsko hrvatsko kulturno društvo, Šopronska čakavska katedra i Šopronska matica hrvatska

U Šopronu su 28. veljače otvorili Hrvatsko-njemački kulturni centar u tvz. Rejpál hiži. U Šopronu i okolici živi oko 1.000 Hrvata i 2.500 Nijemaca, koji namjeravaju zajedno koristiti prostorije u Rejpál hiži. Zgrada se nalazi u centru grada na Várkerületi.
Rejpál hiža je izgrađena u renesansnom stilu u drugoj polovici 16. stoljeća. Nakon velikoga požara početkom 18. stoljeća su je obnovili, tako da danas prezentira barokni stil. Od 2007. godine zgrada je u vlašništvu grada Šoprona.
U studenome 2011. su Njemačkaka i Hrvatska samouprava Šoprona dobile ključ zgrade, ali je zbog obnove put do realizacije Hrvatsko-njemačkoga kulturnoga centra u Rejpál hiži bio jako dugotrajan, kazao je Franjo Pajrić, predsjednik Hrvatske samouprave u Šopronu:
U izgradnju su Hrvatska i Njemačka samouprava investirale oko 10.000 eu ali i puno vlastite radne snage. Grad Šopron je uredio dvorište. Nijemci i Hrvati Šoprona imaju svaki po dvije prostorije i dio za zajedničko korištenje. Ovdje će se useliti sva tri hrvatska društva: Šopronsko hrvatsko kulturno društvo, Šopronska čakavska katedra i Šopronska matica hrvatska, veli Pajrić. Šopronski tamburaški orkestar će ponedjeljkom ovdje održavati svoje probe, a utorak će se sastajati članovi Hrvatskoga kluba.
Jedanput u mjesecu imaju Hrvati Šoprona svoju hrvatsku misu u crkvi Svetoga Duha. Sada će se nakon mise vjernici moći sastati u Rejpál hiži, koja se nalazi nedaleko crikve, veseli se Pajrić.
Televizijski prinos o otvaranju novoga doma za hrvatsku i nijemačku zajednicu u Šopronu možete vidjeti u nedjelju, 9. ožujka u „Dobar dan Hrvati“. (Hrvatska redakcija ORF-a)