Važne činjenice o iseljavanju u svojoj knjizi “Hrvatsko iseljeništvo u Sjedinjenim Američkim državama„ i „Krčani u New Yorku”, iznosi velečasni Anton Bozanić, koji je početkom 90-ih godina s nekim iseljenicima vodio ćakulu o životu u iseljeništvu i onom davnom vremenu

Jeste li znali kako se među Kolumbovom posadom, u 15. stoljeću, nalazilo nekoliko Dubrovčana!? Upravo se oni smatraju i prvim doseljenim Hrvatima u Americi. Zanimljiv podatak, zar ne!? Za Dubrovčanima su potom kretali brojni Primorci i to tijekom 17., 18. i 19. stoljeća. Među njima bilo je trgovaca, mornara, ribara, pa čak i pustolova koji su bili željni novih saznanja i dobrih avantura. 

Luke, u koje su pristajali brodovi tih prekooceanskih putnika, nalazile su se u New Orleansu i San Franciscu, a zatim bi se putnici zaputili prema krajevima koji su ih klimatski podsjećali na daleki dom. Bila su to područja oko Meksičkog zaljeva i delte rijeke Mississippi, Louisiana, Alabama te obalom uzduž sve do grada Bostona tj. Nove Engleske.

U novije vrijeme, tijekom 20.stoljeća, počela je masovna emigracija naših ljudi preko velike bare. Oko pola milijuna Hrvata, ne samo iz primorskih krajeva već i iz unutrašnjosti zemlje, otišlo je zbog nestašice posla i drugih problema. U Americi ih, u dokumente, nisu upisivali kao Slavene, već kao Mađare, Talijane ili Austrijance. Masovno iseljavanje odvijalo se do 1910. godine. Pristigli 1. svjetski rat potpuno je stopirao iseljavanje, a u razdoblju nakon njega pa do početka 2. svjetskog rata, ukupno se iselilo oko 150 000 ljudi. Od kraja 2. svjetskog rata do današnjih dana, u SAD je ušlo nešto više od 300 000 ljudi. Ove podatke, u svojoj knjizi “Hrvatsko iseljeništvo u Sjedinjenim Američkim državama„ i „Krčani u New Yorku”, iznosi velečasni Anton Bozanić, koji je početkom 90-ih godina s nekim iseljenicima vodio ćakulu o životu u iseljeništvu i onom davnom vremenu.

Doznajte više