Izložba Bunjevačko veliko ruvo – bunjevačka nošnja oblačena za crkvene godove sastoji se iz postavke starih nošnji, starih fotografija i predmeta, a postavljena je u Gradskom muzeju u Subotici do 4. rujna

U sklopu programa subotičke Dužijance od 1993. godine priređuje se izložba S Božjom pomoći, a ovogodišnja postavka prikazuje najreprezentativniju odjevnu kombinaciju bunjevačkih Hrvatica u posljednjoj četvrtini 19. do polovice 20. stoljeća – veliko ruvo, koje se oblačilo na vjerske blagdane (godove) i vjenčanja.

Izložba Bunjevačko veliko ruvo – bunjevačka nošnja oblačena za crkvene godove sastoji se iz postavke starih nošnji, starih fotografija i predmeta, a postavljena je u Gradskom muzeju u Subotici do 4. rujna. Izložba prikazuje ženske nošnje kakve su se nosile za velike blagdane kao i za vjenčanje.

Organizatori izložbe su Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca i Katoličko društvo Ivan Antunović u suradnji s Gradskim muzejom u Subotici, dok su autori dr. sc. Aleksandra Prćić, Jelena Piuković i Marinko Piuković.

Prigodom otvorenja, 4. srpnja, Aleksandra Prćić predstavila je svoj rad Priča bunjevačkog velikog ruva.

Predsjednik KD-a Ivan Antunović vlč. Ivica Ivanković Radak govorio je da svako od izloženih svečanih ruva predstavlja svjedočanstvo kako su se među bunjevačkim Hrvatima slavili blagdani i živjela vjera.

Dojam o izložbi, ali i pohvalu za njezino organiziranje i riječi poticaja za daljnje ovakvo djelovanje dao je i direktor Gradskog muzeja u Subotici István Hulló.

Izložene nošnje su iz zbirki Petra Vojnića Purčara, Ivanke Čović, Blaženke Piuković, Ivice Dulića, Grge Piukovića, Omladinskog kulturno-umjetničkog društva Mladost i Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo. Fotografije u postavci su iz zbirke Marinka Piukovića, Antike Pokornika, Grge Piukovića, Aleksandre Prćić, župnog ureda sv. Roka (iz zaostavštine prof. Bele Gabrića) i Gradskog muzeja u Subotici. U postavljanju izložbe pomogli su Ivanka Čović, Vita Nimčević i Grgo Piuković.

Izložbu su podržali Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama i Grad Subotica.
(Hrvatska riječ)

Fotogalerija