Glumačka družina Histrion postavila je na scenu knjigu Tomislava Žigmanova Prid svitom – saga o svitu koji nestaje pod nazivom Bunjevački blues. Praizvedba predstave bit će 15. studenoga u Histrionskom domu

 

Glumačka družina Histrion iz Zagreba postavila je na scenu knjigu Tomislava Žigmanova Prid svitom – saga o svitu koji nestaje pod nazivom Bunjevački blues. Praizvedba predstave bit će u petak, 15. studenoga u Histrionskom domu (Ilica 90, Zagreb), s početkom u 20,00 sati.
Redatelj predstave je glumac i redatelj podrijetlom iz Subotice Vlatko Dulić, koji i tumači jednu od glavnih uloga. Uz njega, u predstavi igraju Nina Erak – Svrtan, Ivana Buljan-Legati, Vesna Tominac / Suzana Nikolić, Davor Svedružić / Boris Svrtan, Goran Grgić / Dražen Kühn. Prije praizvedbe, publika će moći pogledati i dvije pretpremijerne izvedbe, i to u srijedu, 13. studenoga i četvrtak, 14. studenoga, također od 20,00 sati.
Sljedeće izvedbe Bunjevačkog bluesa zakazane su za subotu, 16. studenoga, u programu „Noć kazališta“, te 22., 23., 26. i 27. studenoga.
„Tomislav Žigmanov napisao je još jednu potragu za nacionalnim identitetom u prostorima gdje se bunjevačkom ikavicom označava ona razlika koja se ne smije i ne može tako lako zaboraviti. Autorova energija okupljena oko priča u zbirci Prid svitom, a pretopljena u dramski tekst Bunjevački blues, kreće iz ‘naroda za narod’, tragajući za onim zanimljivim, sretnim i tragičnim zbivanjima u svakodnevlju koje će se, kada budu zabilježeno, prenositi generacijama. O njemu će se divaniti…
Ova saga o svijetu koji nestaje ispričana je uvjerljivim jezikom, a mala povijest jednog naroda ne poriče pri tom osobne iskonske, ruralne ili varoške korijene. Afirmativan odnos prema tradiciji (opis bunjevačkih običaja, pjesme, narodni izrazi), boravak u zavičaju kao prostoru egzistencijalnog užića, sentimentalnost duše koji izvire iz gotovo svakog dramskog prizora, okvir su kroz koji autor ispisuje rečenice pune pritajene strastvenosti i didaktičnosti. Priče su to o mogućim i nemogućim ljubavima, sramu, tuzi, nostalgiji i pamćenju, o Somborskoj kapiji i Tavankutu.
One govore o tome što znači biti drukčiji. Ustvari, to su priče o hrvatskom narodu samom koji se bori sa zaboravom, iznova ocrtavajući konture svoje razbaštinjene povijesti.“ (dr. sc. Helena Sablić Tomić)
Predstava Bunjevački blues bit će izvedena i u Bačkoj, odnosno, u Somboru i Subotici, početkom mjeseca prosinca.
(ZKVH)