Od ove godine Hrvatska turistička zajednica zadužena je za dodjelu sredstava za festivale, a u 2014. godini dodijelili su 345 tisuća kuna potpore u organizaciji

Osim atraktiviziranja pojedine turističke destinacije, sinergija glume, igre i zabave na viteškim festivalima oživila je pojedina obrtnička zanimanja. Rapska fjera potaknula je proizvodnju autohtonih proizvoda, a kovač iz Bedekovčine upite za izradu mačeva dobiva iz cijelog svijeta…
Turističke zajednice prepoznale su potencijal koje imaju viteške borbe, te se sve više ulaže u organizaciju. Privlače se strane družine, širi se ponuda kako bi se turistima boravak u njihovu kraju učinio zanimljivijim.
– Festival viteških igara Korčula uvelike se razlikuje od ostalih viteških festivala, koji se uglavnom zasnivaju na uprizorenjima događaja iz prošlosti a koji se također nazivaju viteškim festivalima. Otok i Grad Korčula jedinstveni su, jer je višestoljetna tradicija izvođenja viteških igara odnosno mačevalačkih plesova duža od 400 godina. Tijekom turističke sezone 2014. na više od 35 događaja, dakle redovitih i svečanih nastupa moreške, kumpanije i moštre u sklopu manifestacije Festival viteških igara Korčula, na otoku Korčuli okupilo se više od 10.000 posjetitelja – istaknula je direktorica turističke zajednice Korčule Hana Turudić.
Od ove godine Hrvatska turistička zajednica zadužena je za dodjelu sredstava za festivale, a u 2014. godini dodijelili su 345 tisuća kuna potpore u organizaciji. No u HTZ-u ističu da i na druge načine pomažu viteškim festivalima u njihovim počecima.
– Hrvatska turistička zajednica je dodjelom potpora turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima u 2014. godini i dodatno financijski potpomogla održavanje nekih događaja, i to npr. nabavom opreme i scenografije za manifestacije – dodali su iz HTZ-a.
U kontinentalnoj Hrvatskoj festivali služe za promicanje turizma koji još uvijek kaska za jadranskom regijom, ali upravo takvi događaji privlače turiste i u taj dio Hrvatske. Priliku za razvoj turizma vidjeli su i na obroncima Papuka, gdje će se krajem kolovoza održati drugi viteški festival.
– Projekt je od iznimnog značenja za općinu Čačinci zbog poboljšanog turističkog sadržaja turističke zajednice općine Čačinci te kao jedan od načina privlačenja turista u kontinentalni dio Hrvatske radi promicanja ljepote Park-šume Jankovac. Bogato kulturno naslijeđe iz srednjeg vijeka zapravo nam omogućuje održavanje Viteškog turnira na autentičnoj lokaciji. Želimo i da se općenito poboljša slika kontinentalnog turizma – rekla nam je Valentina Kralj iz turističke zajednice.

Više

Izvor: Lider