Hrvatski učenici osvojili su brončane medalje na 13. svjetskoj geografskoj olimpijadi u Pekingu. Na natjecanju je sudjelovalo 45 reprezentacija sa svih kontinenata

Hrvatsku su na olimpijadi predstavljali Luka Banović (Gimnazija Andrije Mohorovičića u Rijeci), Petar Suman (Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb), Juraj Vladika (V. gimnazija, Zagreb) i David Zima (Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku) , a svaki od njih je osvojio brončanu medalju, priopćilo je Hrvatsko geografsko društvo.

Učenici su selektirani na temelju višegodišnjih sudjelovanja i ostvarenih rezultata na Državnim natjecanjima iz geografije, koja se provode od 1994. Na olimpijadu su ih vodili Dubravka Spevec, članica Upravnog odbora Hrvatskog geografskog društva te Marin Cvitanović, tajnik Hrvatskoga geografskog društva.

Natjecateljski dio podijeljen je bio u tri dijela: pismeni, multimedijalni i terenski ispit. Svaki dio natjecanja učenici odrađuju samostalno, a rezultati se iskazuju za svakog učenika pojedinačno, ali i timski.

Hrvatski su učenici osvojili medalje na svih šest Svjetskih geografskih olimpijada na kojima su sudjelovali od 2010. Ukupno su osvojili 19 medalja, od toga 6 zlatnih, 5 srebrnih i 8 brončanih medalja.
(HRT; Foto: Hrvatsko geografsko društvo)