Duga tradicija International Cheese Awards u Nantwichu je najveće natjecanje sireva s najduljom tradicijom, a u srpnju se za nagrade kandidiralo ukupno 5000 mliječnih proizvoda iz 27 zemalja svijeta

Nakon godine dana pauze od velikih nagrada na najpoznatijim svjetskim natjecanjima sireva, Paški sir Sirane Gligora i sir Kozlar na ovogodišnjem su međunarodnom natjecanju u Nantwichu u Velikoj Britaniji osvojili dvije medalje. Paški sir Sirane Gligora dobio je zlatnu medalju, prvo mjesto u uvijek vrlo jakoj kategoriji tvrdih ovčjih sireva iz cijelog svijeta. To je već treći put prvo mjesto za Gligorin Paški sir na ovom prestižnom natjecanju sireva.
Prvo zlato osvojili su u istoj kategoriji 2013., a drugo 2014. godine. Na istom natjecanju sir Kozlar, napravljen od 100-postotnog kozjeg mlijeka iz dalmatinskog zaleđa osvojio je treće mjesto i brončano odličje u kategoriji tvrdih kozjih sireva.
Duga tradicija International CheeseAwards u Nantwichu je najveće natjecanje sireva s najduljom tradicijom, a 25. srpnja se za nagrade kandidiralo ukupno 5000 mliječnih proizvoda iz 27 zemalja svijeta.

Tim prije jer u ocjenjivanju na slijepo sudjeluju najveći stručnjaci i poznavatelji sireva, a njihova je nagrada u svjetskim razmjerima ravna Decanteru za vina.
Ovom nagradom naša je sirana dokazala još jedanput da je među najboljim proizvođačima sireva u svijetu. Gotovo svake godine dobivamo prestižne međunarodne medalje za naše sireve i na taj način promičemo otok Pag i Hrvatsku u svijetu kao gastro destinaciju – kaže Šime Gligora, izvršni direktor Sirane Gligora.
Njegov otac Ivan Gligora nada se kako bi konačno trebala biti dovršena procedura zaštite izvornosti paškog sira u EU.
(www.jutarnji.hr)