U Hrvatskom centru u Beču Gradišćanci su dodijelili, po 8. put, Kulturnu nagradu Metron za 2015. godinu. Nagrađena su braća Hubert i Herman Rešetarića i posmrtno dr. Anton Andorfer

U Hrvatskom centru u Beču su 17. ožujka dodijelili, po 8. put, Kulturnu nagradu Metron za 2015. godinu. Nagrađeni su braća Hubert i Herman Rešetarića i posmrtno dr. Anton Andorfer. Sva trojica su se od početka 1960-ih zalagala za prava Gradišćanskih Hrvata. Bilo im je stalo da Austrija ispuni član 7 Državnoga ugovora iz 1955. godine. 80-ni Herman (80) i njegov brat Hubert Rešetarić (77) se već od mladosti zalažu za opstanak hrvatske manjine u Austriji.
Kako bi ostvarili svoja prava, prebrodili su mnoge poteškoće a išli su i do Ustavnoga suda. Herman Rešetarić se godinama borio za priznanje hrvatskoga službenoga jezika. On je po naravi čovjek koji ne trpi nepravdu, a da je to istina, Gradišćanski Hrvati znaju po tome kako dugo je trebalo da se ispuni Član 7. Njegov najveći uspjeh je dobiveni proces pred Ustavnim sudu, od 1980. do 1987. godine, kad se borio za službeni hrvatski jezik.
Nepopustljivi i aktivni angažman braće Rešetarić je utjecao i na uvođenje hrvatskih radio i tv-emisija u okviru ORF-a. To je potvrdio i Hubert Rešetarić prilikom dodjele nagrade Metron.
Nagradu Metron je posmrtno primio i pravnik Anton Andorfer. On je bio pravni savjetnik „Komiteta za prava Gradišćanskih Hrvata“, na čijem čelu je bio Hubert Rešetarić. Dr. Anton Andorfer je kao pravnik podupirao braću Rešetarić u borbi za prava Gradišćanskih Hrvata.
Angažman dvoje Stinjačana i pravnika dr. Andorfera, koji se rodio u Splitu, utjecao na uvođenje hrvatskih radio i televizijskih emisija u ORF-u. Borili su se i za dvojezične seoske table i za hrvatski kao ravnopravni službeni jezik.
(Hrvatska redakcija ORF-a)