Božić privlači novošću i pokreće život koji se objavio i ostao prisutan u Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. Sinoda želi biti odgovor Crkve na Božju inicijativu u zajedništvu rođenom u božićnoj novosti života

Božić nam svima poručuje: Isusovim Rođenjem u Betlehemu, “Božja budućnost kuca na vrata našega srca, i to radi našega dobra. Najrazličitiji su načini na koje Božja budućnost kuca na vrata Crkve, obitelji, svakoga čovjeka”, piše zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u ovogodišnjoj božićnoj poruci.

Dugo iščekivanje i navještaji proroka počinju se ispunjavati objavom da je Bog poslao anđela Gabriela nazaretskoj Djevici. “Na početku je Ljubav koja šalje Duha Svetoga i Marijino prihvaćanje Božje volje. To je odgovor koji je čovječanstvu vratio nadu te Bog ulazi u ljudsku povijest, u čovjekov svakidašnji život.”

Nakon Božjega traženja zajedništva s čovjekom započinju novi pokreti i susreti. Marija pohađa Elizabetu, pastiri i mudraci dolaze k Isusu… “Susreti zajedništva Boga i čovjeka, koji teže k ostvarivanju dobra, redaju se sve do danas. Koliko predivnih putova, znakovitih gibanja, od najskrovitijih titraja ljubavi u tišini srca i savjesti do razigranosti svemira koji objavljuje smisao svoga postojanja u Stvoriteljevoj providnosti!”, ističe se u poruci.

Crkva zagrebačka nedavno je započela dugo pripremanu Sinodu. Sinodsko geslo: “Hodimo u novosti života” (Rim 6,4) nadahnuto je otajstvom Božjega dolaska na svijet Rođenjem Isusa Krista. “Božić privlači novošću i pokreće život koji se objavio i ostao prisutan u Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. Sinoda želi biti odgovor Crkve na Božju inicijativu u zajedništvu rođenom u božićnoj novosti života. Sinoda je Crkva u hodu što ga potiče Duh Sveti. Sinoda je gibanje i susretanje, osluškivanje i prepoznavanje, zajedničko djelovanje koje teži prema dobru i prema Božjemu kraljevstvu.”
Božić se istinski slavi kad se Krist rađa u nama, kad životom častimo Boga i klanjamo mu se u svim okolnostima života. Isus je najizvrsniji dar koji se može stvarno primiti samo tako da se postane darom za druge. “Božić nam poručuje: onda kada ste pritisnuti prema zemlji, možete vidjeti Dijete u jaslama; kada podignete pogled, u toj novosti susrećete otvoreno nebo; kada ste umorni, uz vas su ljudi koji vide svjetlo; kada zastanete, poklonite se Bogu i s mudracima prinesite dar”, zaključuje kardinal Bozanić.
(Ika)