Autorica ovog komično-satiričnog književnog djela je arhitektica, autorica kuharice „Bokeška kužina“, osnivačica i voditeljica klape „Bisernice Boke“, kao i kolumnistica Radio Kotora u rubrici „Dva minuta“

U Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu 9. prosinca promovirana zanimljiva knjiga pod nazivom „Botunade“, pisanu „bokeškim jezikom“, koja sadrži autentične kotorske priče pisane na duhovit način. Autorica ovog komično-satiričnog književnog djela je Vlasta Mandić, arhitektica, autorica kuharice „Bokeška kužina“, kao i kolumnistica Radio Kotora u rubrici „Dva minuta“. U uvodnom dijelu večeri nastupila je klapa „Bisernice Boke“, čija je osnivačica i voditeljica Vlasta Mandić.
„Ovo što ću vam na ovi čas špjegat, tiče se i Tivta, i Novoga, i svih bisera nevjeste Jadrana; Boka je to, jadni ne bili! Kotor… Oh, moj Kotor. Ma, Kotor ti je popica od grada. Kada kažeš popica od grada to ti je nešto samo tvoje, nešto mimo regule. U taj tren me obuzme neka slatka milina i pasaje mi kroz sav život. Taj blaženi sentimenat dura koji minut, i onda mir i tišina. Plutam kao barka po moru na vjetnoj bonaci. Ja sam vam ođe rođena, jadni ne bili! Znam svaku bužu po pijacama, svaku kunetu, imberlanu gurlu. Znam na koji kamen ugazit, na onaj izluštrani od vjekova ili ovi novi današnji štrambav, grešpav, i saližan, bez šesta duše i rešpekta. Znam đe ko živi, kakva mu je natura, kakva mu je famelja. Znam što se parićava u kotorske pinjate. Ako je jugo, pa si krepan, nije te volja za ništa, uzmi lumbrelu u ruke, pa buldižaj po pijacama, markatu i rivi. Uvijek ćeš na nekoga intrat, baci dvije-tri parole: Ke nova, šinjora? Ma đe ste krenuli, ma kako su vam doma? I odma ti se digne moral i kontenat se vratiš doma“, rekla je, na prepoznatljivom „bokeškom jeziku“, Vlasta Mandić.
Mašo Čekić, novinar i publicist, istakao je da knjigu „Botunade“ uvrštava u najuži izbor za knjigu godine 2015. Na promociji su sudjelovali i gosti, koji su čitali dijelove iz knjige.

Fotogalerija