U rujnu 2016. godine Bonostudio prikazuje dva filma u glavnom natjecateljskom festivalskom programu i jedan u međunarodnoj panorami.
Festival animiranog filma u Ottawi, jedan od najvećih na svijetu, ove godine slavi četrdeseto izdanje. Nakon uspješnog predstavljanja filmova iz Bonobostudija na 39. OIAF-u, u rujnu 2016. godine Bonostudio prikazuje dva filma u glavnom natjecateljskom festivalskom programu i jedan u međunarodnoj panorami.
U glavnom natjecanju u Ottawi premijerno se prikazuje novi film Špele Čadež – čiju produkciju potpisuju Finta Film, RTV Slovenija i Bonobostudio. Noćna ptica, film nastao nakon iznimno uspješnog lutkarskog filma Boles autorice Čadež, priča je o ludoj noćnoj vožnji pijanoga jazavca, junaka “navučenog” na zov fermentiranih krušaka. Spomenuti film Boles mlade slovenske umjetnice i animatorice osvojio je više od trideset međunarodnih nagrada, a bio je nominiran i za prestižni Cartoon d’Or. Svoj novi film djelomice je radila u Hrvatskoj, a na njemu je surađivala međunarodna ekipa. Domaće snage su producentica Vanja Andrijević, montažerka Iva Kraljević i Mario Kalogjera, majstor u postprodukciji.
Slovensko-hrvatski film u natjecateljskom programu slijedi Planemo Veljka Popovića, koji se upravo vratio s Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju i Vile do Conde, a u Ottawi slavi svoju sjevernoameričku premijeru. Film je nastao u koprodukciji Lemonade 3D / Krupni kadar i 3D2D animatora, a dosad je prikazan na desetak međunarodnih festivala. I Dota Petre Zlonoge (Kinoklub Zagreb) vratila se s Annecyja, a u panorami na OIAF-u kreće s prvim prikazivanjem u Sjevernoj Americi. To je drugi film Petre Zlonoge u Ottawi: godine 2014. njezin animirani film Glad također je prikazan u programu Međunarodne panorame. OIAF je ove godine zaprimio više od dvije tisuće filmova iz 86 zemalja. Za natjecanje je odabrano 111 kratkometražnih filmova, a za panoramu 49 filmova. Festival se održava od 21. do 25. rujna.
(Culturenet.hr)