Razmatralo se osnivanja Crnogorske knjižnice i Crnogorskog kulturnog centra u RH te institucije za proučavanje povijesti i kulture Hrvata u Crnoj Gori, kao i zajednička nominacija kulturnog dobra Bokeljske mornarice zbog upisa na Unescovu listu nematerijalne kulturne baštine

U Zagrebu je 24. svibnja održana druga sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava manjina. Članove odbora imenovale su vlade Republike Hrvatske i Crne Gore, a čine ih predstavnici nacionalnih manjina i predstavnici nadležnih ministarstava i ureda (kultura, vanjski poslovi, obrazovanje, unutarnji poslovi, i dr.).

Sjednicu je otvorio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, predsjedatelj hrvatskog dijela MMO-a.

Valon Dasharami, v.d. tajnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore i predsjedatelj crnogorskog dijela MMO-a u svome je uvodnom obraćanju izrazio zadovoljstvo nastavkom suradnje s ciljem unaprjeđenja i zaštite prava obje manjinske zajednice.

Na sjednici je bila analizirana provedba usvojenih preporuka s prethodne sjednice, održane 2015. godine u Podgorici, te su se razmatrala aktualna pitanja od posebne važnosti za obje nacionalne manjine i predlagala rješenja koja će osigurati još višu razinu manjinskih prava u obje države.

Od novih tema treba istaknuti razmatranje osnivanja Crnogorske knjižnice i Crnogorskog kulturnog centra u Republici Hrvatskoj te institucije za proučavanje povijesti i kulture Hrvata u Crnoj Gori, kao i zajedničku nominaciju kulturnog dobra Bokeljske mornarice zbog upisa na Unescovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Treća sjednica će se održati u prvoj polovici 2018. godine u Crnoj Gori.
(www.hrvatiizvanrh.hr)