Manifestacije IX. saziv međunarodne likovne kolonije “Ivan Gundić Ćiso-Dalmata”, “IKAVICA- govor hercegovačkih, dalmatinskih, ličkih, bosanskih, šokačkih i bunjevačkih Hrvata” i obilježavanje 72. obljetnice kolonizacije Hrvata iz Dalmacije u Vojvodinu obilježit će kulturnu jesen u Stanišiću

Tri manifestacije u studenome, IX. saziv međunarodne likovne kolonije “Ivan Gundić Ćiso-Dalmata”, “IKAVICA- govor hercegovačkih, dalmatinskih, ličkih, bosanskih, šokačkih i bunjevačkih Hrvata” i obilježavanje 72. obljetnice kolonizacije Hrvata iz Dalmacije u Vojvodinu obilježit će bogatu kulturnu jesen u Stanišiću.

Prva, IX. saziv likovne kolonije “Ivan Gundić Ćiso-Dalmata” održat će se u subotu, 25.studenog 2017. u Domu MKUD “Ady Endre” u Stanišiću . Sudjelovat će 12 akademskih i amaterskih umjetnika iz Stanišića, Subotice, Sombora, Beograda, Sinja, Vukovara i Vinkovaca.

Druga, “IKAVICA- govor hercegovačkih, dalmatinskih, ličkih, bosanskih, šokačkih i bunjevačkih Hrvata” je pjesničko-pjevačka manifestacija posvećena ikavici-najraširenijem materinskom govoru u Hrvata, a bit će po osmi put održana u Stanišiću. Nastupit će pjesnici, recitatori, vokalni solisti, tamburaški i etno sastavi iz Vojvodine, Slavonije, Dalmacije i Hercegovine koji njeguju ikavicu.
Manifestacija će biti održana 25. studenog u dvorani MKUD “Ady Endre” u Stanišiću.

I treća. Hrvatsko kulturno društvo “Vladimir Nazor” Stanišić obilježit će 72. obljetnicu kolonizacije Hrvata iz Dalmacije u Vojvodinu. U poznu jesen 1945. i rano proljeće 1946. “vlakom bez voznog reda” u Vojvodinu, a ponajviše u sela Stanišić i Riđicu ( tadašnji srez Sombor) doseljeno je nekoliko tisuća Hrvata iz okolice Sinja, Metkovića i sa otoka.
Obilježavanje će se održati u Domu MKUD “Ady Endre” u Stanišiću u nedjelju, 26. studenog. Predavanje o kolonizaciji održat će prof. Ivan Karan, predsjednik HKD “Vladimir Nazor” iz Stanišića.

Stanišić je mjesto u Srbiji, odnosno u Vojvodini, još preciznije u Bačkoj, najpreciznije – 22 kilometra daleko od Sombora. Stanišić se na njemačkom zove Donauwachenheim, na mađarskom Orszállás.