Slavlju su nazočili i predstavnici pojedinih hrvatskih institucija i organizacija među kojima su bili Marinko Prćić, predsjednik HKC “Bunjevačko kolo” i Petar Kuntić, predsjednik DSHV-a, Zlatko Mučalov, predsjednik “Pučke kasine 1878.” kao i članovi Organizacijskog odbora “Dužijance” i članovi UBH “Dužijanca”

Blagoslovom mladog zelenog žita na njivi u Starom Žedniku započelo je obilježavanje manifestacije ovogodišnje Dužijance. Slavlje je započelo misom koju je u župnoj crkvi Sv. Marka predvodio mons. dr. Andrija Anišić, predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca”.
U koncelebraciji na misi sudjelovali su i domaći župnik preč. Željko Šipek, dekan dekanata Subotica-Donji grad, preč. Julije Bašić, preč. Attila Zseller, koji je propovijedao na mađarskom jeziku, i još petorica svećenika. Na misi je pjevao župni zbor pod ravnanjem mjesnog kantora Ostrogonca. Poslije mise uslijedila je procesija svih sudionika slavlja od crkve do salaša Franje Stipića, pored kojeg se nalazi njiva na kojoj je župnik Šipek obavio obred blagoslova mladoga zelenog žita i svih usjeva.
U slavlju je sudjelovalo veliki broj vjernika iz Starog Žednika koji su toga dana slavili i svoje proštenje sv. Marka evanđelista, koji je njihov nebeski zaštitnik, a već po tradiciji na slavlju su se okupili i mnogi gosti iz okolnih sela i iz grada Subotice. Slavlju su nazočili i predstavnici pojedinih hrvatskih institucija i organizacija među kojima su bili Marinko Prćić, predsjednik HKC “Bunjevačko kolo” i Petar Kuntić, predsjednik DSHV-a, Zlatko Mučalov, predsjednik “Pučke kasine 1878.” kao i članovi Organizacijskog odbora “Dužijance” i članovi UBH “Dužijanca”.
Na kraju mise nakon župnikove zahvale, okupljenima se obratio mons. Anišić. Zahvalio je župniku na blagoslovu njive na kojoj će se održati “Takmičenje risara”, koje je jedna od najvećih i najsadržajnijih manifestacija Dužijance. Njemu i drugim župnicima koji u svojim selima slave Dužijancu zahvalio je na suradnji a svim svećenicima na podršci u radu Udruge. Posebno je zahvalio Stipanu i Blaženki Šarčević koji će ove godine biti domaćini Takmičenja risara.
(IKA)