Izložba je postavljena povodom obilježavanja 200 godina od rođenja Ivana Mažuranića, hrvatskoga književnika, bana i jezikoslovca, pod pokroviteljstvom Hrvatskog povjerenstva za UNESCO

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva na otvorenje izložbe Blago Ivana Mažuranića. Izložba je postavljena povodom obilježavanja 200 godina od rođenja Ivana Mažuranića, hrvatskoga književnika, bana i jezikoslovca, pod pokroviteljstvom Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.
Njome se želi pokazati koliko je Ivan Mažuranić, osim neupitne državničke uloge, djelovao na hrvatsku kulturu, a taj se utjecaj osjeća i danas. Mažuranić je svojim djelima ostavio traga u književnosti prvenstveno time što je napisao nadopunu Gundulićeva Osmana,te pisanjem svoga najpoznatijeg djela Smrt Smail-age Čengića.
Iz tog se razloga izložba sastoji od značajnih Mažuranićevih rukopisa koji se čuvaju u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK među kojima je i nadopuna Osmana, zatim od najranijih izdanja Smrti Smail-age Čengića do prijevoda spomenutoga djela na brojne jezike kao što su mađarski, armenski, češki, poljski, ruski, albanski, njemački, engleski, španjolski, talijanski, švedski, latinski, esperanto i drugi.
Posredno je ostavio utjecaja u glazbi, ali i u likovnoj umjetnosti. Njegovi su radovi bili inspiracija skladateljima i glazbenicima prilikom komponiranja, a među one koji su skladali inspirirani djelima Mažuranića ubraja se i hrvatski skladatelj Jakov Gotovac.
Njegov utjecaj na likovne umjetnike vidljive je kroz grafičku mapu Sjaj baštine: Hommage à Ivan Mažuranić: 1814. – 1890. koja je objavljena 1990. u povodu stote obljetnice Mažuranićeve smrti.
Na izložbi, koja se otvara 4. studenoga u podne, će se moći vidjeti glazbena i likovna djela koja su inspirirana radovima Ivana Mažuranića. (Culturenet)