Podružnice Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku i Splitu su, nakon predstavljanja programa u svibnju u Muzejskom dokumentacijskom centru, dobile priliku manifestaciju i problematiku blatskog iseljavanja s posebnim naglaskom na godinu 1924./25. predstaviti i u prostorijama Matice u Dubrovniku

U prostorijama Hrvatske matice iseljenika predstavljena je manifestacija ‘Tajanstvena je zemlja suza’, a najavljena je manifestacija ‘Dani lumblije’ uz gastro degustaciju za sve okupljene. Kušala se blatska lumblija, hrstule, badmi, arancini i autohtoni likeri iz etno kuće Barilo.
U svibnju ove godine u Blatu je održana manifestacija ‘Tajanstvena je zemlja suza’ u organizaciji Blatskih fižula ustanove u kulturi, Turističke zajednice Općine Blato i etno kuće Barilo. Tom manifestacijom po prvi put u Blatu se obilježio Međunarodni dan muzeja. Ovogodišnja zadana tema cijele manifestacije međunarodnog karaktera je bila ‘Muzeji za održivo društvo’. Tom prilikom održana manifestacija se većim dijelom održavala u prostorima etno kuće Barilo, ali i proširila izvan tih prostora koristeći staru povijesnu jezgru Blata. Uz zadanu, obilježavanje je pratila još jedna povezana tema – ‘Iseljavanje, povijesni pregled i društveni aspekti’. izuzetno je bitna za Blato u godini kada se obilježava devedeset godina od prvog velikog vala iseljavanja iz Blata.
Važnost manifestacije prepoznale su podružnice Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku i Splitu koje su pružile potporu u realizaciji svih daljnjih aktivnosti nakon njena održavanja. Nakon predstavljanja programa u svibnju u Muzejskom dokumentacijskom centru, dobile su priliku manifestaciju i problematiku blatskog iseljavanja s posebnim naglaskom na godinu 1924./25. predstaviti i u prostorijama Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku.

Fotogalerija