U čestitci biskup Uzinić ističe kako se ovogodišnja Festa slavi u Godini vjere, ali i u godini u kojoj se u Dubrovniku obilježava 300. obljetnica ponovne izgradnje i stavljanja u upotrebu dubrovačke katedralne crkve Sv. Marije, majke svih crkava u biskupiji, kao i dvije radosne obljetnice: desete obljetnice pohoda Gradu počasnog građanina bl. Ivana Pavla II., pape, te proglašenja blaženom članice biskupijske Crkve, bl. Marije od Propetog Isusa Petković

Dubrovački biskup Mate Uzinić u povodu Feste sv. Vlaha 2013. godine uputio je tradicionalnu čestitku dubrovačkim iseljenicima, pomorcima i svima koje će Festa sv. Vlaha zateći izvan Dubrovnika.
U čestitci biskup ističe kako se ovogodišnja Festa slavi u Godini vjere, ali i u godini u kojoj se u Dubrovniku obilježava 300. obljetnica ponovne izgradnje i stavljanja u upotrebu dubrovačke katedralne crkve Sv. Marije, majke svih crkava u biskupiji, kao i dvije radosne obljetnice: desete obljetnice pohoda Gradu počasnog građanina bl. Ivana Pavla II., pape, te proglašenja blaženom članice biskupijske Crkve, bl. Marije od Propetog Isusa Petković.
„Sve su ovo važni detalji koji ovogodišnju Festu čine novom prilikom da u skladu s pozivom Godine vjere obnovimo svoju vjeru. Ove nam obljetnice omogućuju usmjeriti pogled ne samo na sv. Vlaha, koji je za nas uvijek bio i ostaje nadahnuće i poticaj da budemo bolji ljudi i vjernici, nego i na naše blaženike, a i na naše pretke”, piše dubrovački biskup i dodaje: „Na primjeru naših svetaca i blaženika se možemo ogledati i nadahnuti za življenje vlastite vjere jer u njima prepoznajemo ljude koji su živjeli s nama i na neki način su dio nas, ali koji su se nadahnjivali na ljubavi prema Bogu u brizi za čovjeka i njegovo dostojanstvo. Kroz zalaganje za obnovu katedrale naši su preci posvjedočili i brigu za Crkvu, koju nisu shvaćali kao odvojenu ustanovu, nego kao zajednicu koja im pripada i koja ih oblikuje, ali i kojoj oni pripadaju i koju oblikuju.
Uvjeren sam da u ovome i mi možemo pronaći nadahnuće i tako odgovoriti pozivu Crkve na novu evangelizaciju”. Biskup dalje objašnjava da nova evangelizacija znači „s novim žarom i ljubavlju ispovjediti svoju vjeru u Boga te prepoznati i pomoći sestrama i braći u njihovim temeljnim potrebama”. „Sve će to biti dobri temelji za duhovnu obnovu nas samih i onih s kojima živimo kako bi se naš osobni ‘vjerujem’ pretvorio u zajednički ‘vjerujemo’ ovoga grada, koji nam je svima prirastao srcu i koji u srcu nosimo ma gdje bili, ove biskupije koju, pretpostavljam, smatrate svojom, makar su vas putovi odveli daleko od nje, ali i mjesnih Crkava u kojima živite, a po tom, i jedne Katoličke crkve kojoj svi pripadamo. Duhovno ojačani moći ćemo odgovoriti i izazovima ovog našeg sekulariziranog vremena koje nam je darovano, ali i zadano, da se za ljude ovoga vremena brinemo i da im, po primjeru svetaca, posvjedočimo Isusa Krista i njegovu ljubav”, zaključuje poruku dubrovačkim iseljenicima biskup Uzinić.
(IKA)