Biskup je u boravio u SAD-u na poziv Hrvatske franjevačke kustodije u Americi, župe sv. Jeronima u Chicagu i Kluba Poljica u Chicagu. Tom prigodom je posjetio brojne Hrvate u Chicagu, među kojima članove Kluba Poljica koji je proslavio stotu obljetnicu djelovanja u Chicagu i malu zajednicu Dubrovčana u Chicagu.

Dubrovački biskup Mate Uzinić vratio se u utorak, 10. rujna s prvog pastoralnog pohoda Hrvatima u Sjedinjenim Američkim Državama. Biskup je u boravio u SAD-u na poziv Hrvatske franjevačke kustodije u Americi, župe sv. Jeronima u Chicagu i Kluba Poljica u Chicagu. Tom prigodom je posjetio brojne Hrvate u Chicagu, među kojima članove Kluba Poljica koji je proslavio stotu obljetnicu djelovanja u Chicagu i malu zajednicu Dubrovčana u Chicagu.
Chicago je jedna od značajnih hrvatskih misijskih mjesta u svijetu, gdje Hercegovačka franjevačka provincija, odnosno Hrvatska franjevačka kustodija u Americi, djeluje na tri župe. Kroz tjedan dana, biskup je pod vodstvom kustosa fra Joze Grbeša imao priliku upoznati kulturne znamenitosti grada, povijest djelovanja hrvatske misije kao i okolnosti u kojima žive naši emigranti. Mnogi Hrvati obilježili su društvenu i političku povijest ovoga grada. Naš umjetnik Ivan Meštrović je uz značajne skulpture u samome gradu, prema riječima rektora Theodora Hesburgha, dao srce i dušu i jednome od najpoznatijih sveučilišta Notre Dame.
U povodu proslave stote obljetnice djelovanja Poljičana u Chicagu, biskup je predvodio središnje euharistijsko slavlje u hrvatskoj župi svetog Jeronima. Pjevanje na misi uz župni zbor predvodila je klapa “Pasika” iz Kostanja u Poljicima, koja je dan uoči održala koncert u povodu te proslave.
Biskup se u propovijedi na poseban način obratio našim iseljenicima polazeći od liturgijskog čitanja iz Poslanice Filomenu u kojoj Pavao Filomenu preporučuje odbjeglog roba Onesima. Biskup je prepoznao naše iseljenike koji su, makar privremeno odijeljeni od domovine, nova mogućnost i nova nadu za našu zajedničku domovinu Hrvatsku.(IKA)

Pogledajte fotografije