Biskup Udvardy i Škvorčević u katedrali Sv. Petra bili su nazočni koncertu koji je za pečuške Hrvate, među kojima je bio i Ivan Gogan, predsjednik Hrvatske samouprave u Mađarskoj, održao Zbor “Josip Slavenski” iz Čakovca uz tamburašku pratnju, izvodeći splet hrvatskih i svjetskih božićnih pjesama. Slijedila je misa koju je u katedrali predvodio biskup Škvorčević s hrvatskim svećenicima, a susret s Hrvatima nastavljen je druženjem u Hotelu “Palatinus”

Na poziv pečuškog biskupa György Udvardyja i, predsjednika Hrvatske samouprave u Pečuškoj (Baranjskoj) županiji te Pečuškoga hrvatskog kluba, požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je 11. prosinca Hrvate u tom gradu i sudjelovao na njihovu tradicionalnom predbožićnom susretu. Primio ga je domaći biskup u Biskupskom domu, upoznao ga s pastoralnim stanjem u svojoj mjesnoj Crkvi, napose s nastojanjima oko obnove crkvene kulturne baštine iz europskih fondova uz pomoć mjerodavnih tijela mađarske Vlade te ga poveo u razgledanje pastoralnog centra u obnovljenoj zgradi nekadašnje žitnice.
Potom su obojica biskupa u katedrali Sv. Petra bili nazočni na koncertu koji je za pečuške Hrvate, među kojima je bio i Ivan Gogan, predsjednik Hrvatske samouprave u Mađarskoj, održao Zbor “Josip Slavenski” iz Čakovca uz tamburašku pratnju, izvodeći splet hrvatskih i svjetskih božićnih pjesama. Na početku koncerta biskupe i sve nazočne pozdravio je predsjednik Samouprave u Pečuškoj županiji Mišo Šarošacz a zatim i generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga Miše Šarošacza, prikazavši ujedno značenje Božića za hrvatskog čovjeka.
Slijedila je misa koju je u katedrali predvodio biskup Škvorčević s hrvatskim svećenicima na kojoj je u svetištu bio nazočan i biskup Udvardy. Požeški biskup je u pozdravu zahvalio domaćem biskupu što omogućuje pečuškim Hrvatima slaviti Boga na svom materinskom jeziku kao i za poziv da predvodi ovo slavlje. Izrazio je nazočnim Hrvatima radost što nastoje živjeti međusobnu povezanost na temelju trinaeststoljetne duhovne baštine Katoličke Crkve a na tragu vjernosti svojih očeva i majki u nastojanju da je prenesu i mlađim naraštajima.
Susret pečuških Hrvata nastavljen je druženjem u Hotelu “Palatinus” na kojem je sudjelovao i požeški biskup, gdje mu je predsjednik Šarošacz uime pečuških Hrvata zahvalio za dolazak i snažnu riječ koju im je uputio.
(IKA)