Hrvatski dan je u sklopu adventskog programa organizirala tamošnja biskupija zajedno s Hrvatskim klubom „August Šenoa”

Požeški biskup Antun Škvorčević na poziv pečuškog biskupa Gorgya Udvardyja pohodio je 15. prosinca Pečuh u pratnji Ivice Žuljevića, prepošta Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi, te sudjelovao na Hrvatskom danu koji je u sklopu adventskog programa organizirala tamošnja biskupija zajedno s Hrvatskim klubom „August Šenoa”. U Biskupskom dvoru biskup se susreo s biskupom Udvardyjem i petoricom svećenika koji govore hrvatski jezik te vode pastoralnu brigu za Hrvate u toj biskupiji.
Biskup Škvorčević je u pratnji biskupa Udvardyja razgledao prostore nekadašnje žitnice, uređene europskim sredstvima za muzej i pastoralne potrebe. Potom su biskupi i svećenici bili nazočni na adventskom koncertu u katedrali Sv. Petra, koji je u organizaciji Hrvatskog kluba „August Šenoa” i njegova predsjednika Miše Šarošca izvela Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj”. Uz predstavnike Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, na koncertu je bio nazočan i Mladen Andrlić, hrvatski veleposlanik u Budimpešti. Na početku programa pozdrav prisutnima uputila su oba biskupa, Udvardy i Škvorčević. Klapa je izvela izbor božićnih i drugih pjesama a uslijedila je misa koju je u katedrali zajedno sa svećenicima u prisutnosti biskupa Udvardyja predvodio biskup Škvorčević.
Pjevanje na euharistijskom slavlju predvodio je ženski zbor Hrvatskog kluba „August Šenoa”. Klub je nakon mise priredio druženje u prostorima nedalekog hotela na kojem su bili biskupi Udvardy i Škovrčević te članovi Klape „Sv. Juraj”, pridonijevši svojim pjevanjem da večer bude ispunjena radošću.
(IKA)