Oko 150 vjernika župe Voćin i Đulovac podrijetlom iz Letnice i okolnih mjesta na Kosovu zajedno sa svojim župnicima Mladenom Štivinom i Ljubom Maljurom hodočastilo je od 17. do 20. listopada Gospi Letničkoj

Oko 150 vjernika župe Voćin i Đulovac podrijetlom iz Letnice i okolnih mjesta na Kosovu zajedno sa svojim župnicima Mladenom Štivinom i Ljubom Maljurom hodočastilo je od 17. do 20. listopada Gospi Letničkoj. Među hodočasnicima su bile su i redovnice iz Voćina te četvorica bogoslova Požeške biskupije iz obitelji doseljenih s Kosova. Pridružio im se i požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji kancelara Gorana Lukića.
Stigavši na Kosovo, hodočasnici su 18. listopada u jutarnjim satima pohodili svetište u Letnici gdje ih je primio župnik don Kristo Gjogji, a nakon marijanske pobožnosti uputili su se u mjesta iz kojih su se iselili, gdje su im kuće opljačkane i postale ruševinama. Najprije su svratili u Vrnjez i Vrnavokolo gdje je ostala pošteđena od rušenja jedino lijepa crkva Sv. Franje izgrađena osamdesetih godina proteklog stoljeća u kojoj su slavili misu. Nakon toga pohodili su mjesno groblje i pomolili se za preminulu rodbinu. To isto učinili su zatim i na groblju u Letnici te u Šašarama koje su također posvema prazne i u ruševini.
Sutradan, 19. listopada hodočasnici su zajedno s biskupom Škvorčevićem posjetili Janjevo gdje ih je u župnoj crkvi Sv. Nikole dočekao župnik don Mato Filić s tamošnjim redovnicama. Voćinski župnik Mladen Štivin predvodio je zavjetnu molitvu sv. Nikoli, a zaključio ju je biskup i podijelio blagoslov. Don Mato je zatim upoznao hodočasnike s poviješću Janjeva i njegovim trenutačnim stanjem, istaknuvši da se većina hrvatskih vjernika iz njega iselila devedesetih godina proteklog stoljeća te su ostale brojne prazne kuće koje propadaju, da sada ima oko 250 Hrvata, a uz njih još oko 150 katolika Albanaca. Izrazio je optimizam s obzirom na budućnost Hrvata u Janjevu ako hrvatska Vlada bude pomogla u gospodarskom oživljavanju toga mjesta.
U popodnevnim satima, 19. listopada domaći biskup Dodë Gjergji predvodio je zajedno s požeškim biskupom, voćinskim i đulovačkim župnikom, janjevačkim i letničkim župnikom te svojim suradnicima euharistijsko slavlje u čast bl. Majke Terezije u njezinoj velebnoj novoj crkvi znakovito izgrađenoj u samom središtu Prištine, koju nazivaju i katedralom jer je pored nje i novi biskupski dom.
U nedjelju, 20. listopada hodočasnici iz Hrvatske imali su središnje euharistijsko slavlje u svetištu Gospe Letničke.
(IKA)