Biskup krčki boravio je u pastoralnom pohodu hrvatskim iseljenicima o kojima duhovno skrbi fra Ivica Strčić, član Franjevačke provincije sv. Jeronima – Zadar. U biskupovoj pratnji bio je fra Bojan Rizvan, redovnički subrat fra Ivice Strčića, voditelja jedine Hrvatske katoličke misije na afričkom kontinentu

Biskup krčki Ivica Petanjak boravio je u pastoralnom pohodu hrvatskim iseljenicima u Južnoafričkoj Republici o kojima duhovno skrbi fra Ivica Strčić, član Franjevačke provincije sv. Jeronima – Zadar, od 27. studenoga do 5. prosinca. U biskupovoj pratnji bio je fra Bojan Rizvan, redovnički subrat fra Ivice Strčića, voditelja jedine Hrvatske katoličke misije na afričkom kontinentu.
Biskup Petanjak je u petak, po slijetanju zrakoplova u Johannesburg, posjetio prostorije HKM sv. Jeronima, a zatim se zaputio u Dom sestara Majke Terezije u kojem sestre skrbe za nemoćne žene, muškarce i djecu. U spomenutoj zajednici sestara djeluje i s. Felicita Christi (Mihaela) Đukić iz Vinkovaca. Biskup je sa svojom pratnjom obišao sve štićenike Doma te se zadržao u razgovoru sa sestrama. U subotu, 28. studenoga biskup se susreo s krizmanicima, roditeljima i kumovima krizmanika. Uslijedilo je pokorničko bogoslužje koje je predvodio fra Bojan Rizvan, nakon kojeg su roditelji, kumovi i krizmanici pristupili sakramentu pomirenja.
Na prvu nedjelju došašća, 29. studenoga, biskup je predvodio svečano euharistijsko slavlje u koncelebraciji s fra Ivicom Strčićem i fra Bojanom Rizvanom, na kojem je sakrament krizme primilo petero mladih. Misno slavlje podjele sakramenta potvrde uveličao je pjevanjem crnački crkveni zbor koji je veličanstvenošću svojih glasova pridonio ljepoti ovoga slavlja, koje je zatim nastavljeno za obiteljskim stolom u dvorani HKM “Sv. Jeronim”do večernjih sati.
Od ponedjeljka, 30. studenog, do četvrtka, 3. prosinca, biskup Petanjak i fra Bojan su u pratnji fra Ivice Strčića, pohodili Cape Town i zajednicu Hrvata koja se okuplja u tom gradu. U srijedu, 2. prosinca, biskup Petanjak predvodio je misu za naše iseljenike.
Zahvalnim misnim slavljem u subotu, 5. prosinca biskup Petanjak završio je svoj pastoralni pohod iseljenicima u Južnoafričkoj Republici.
(IKA)