Biskup je pohodio i Hrvatsko franjevačko središte u Norvalu, na granici Hamiltonske biskupije i Torontske nadbiskupije 

Hrvatsku župu sv. Križa u Hamiltonu od 11. do 24. rujna posjetio je varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskog Caritasa Josip Mrzljak. S njim su bili kancelar mons. Antun Perčić te preč. Josip Koprek, predstojnik Obiteljskog ureda Varaždinske biskupije. Na župnu proslavu Uzvišenja sv. Križa pozvao ih je župnik Marijan Mihoković.
Gosti su se po dolasku sreli s vojnim ordinarijem RH Jurjem Jezerincem, koji je tih dana također boravio u Hamiltonu i u četvrtak počeo trodnevnicu za župni blagdan. Nastavak trodnevnice vodili su mons. Perčić i preč. Koprek.
Gosti su u petak posjetili biskupova strica Matu Mrzljaka, koji je proživio tragediju Bleiburga i Križni put, izbjegao Jazovku, i sada kao 90-godišnjak živi Stoney Creeku nedaleko Hamiltona.
U subotu su posjetili Hrvatsku župnu školu u kojoj su se učenici još upisivali, gdje su ih primili učitelji s glavnom učiteljicom Nancy Diklić. U nedjelju je mons. Mrzljak predvodio svečano koncelebrirano misno slavlje Uzvišenja Sv. Križa. Na misi je uz župni mješoviti zbor pod ravnanjem Andreje Mahovlich Rački nastupio i župni tamburaški sastav “Zlatni pajdaši”, a crkvu je za proslavu uredila Ana Juraj.
Poslije mise pred župnom kućom biskup Mrzljak otkrio je i blagoslovio kip Gospe Žalosne pod križem, rad kipara iz Hamiltona Vlade Mutnjakovića. Počasna garda Kolumbovih vitezova, župni ogranak Mons. Stjepan Šprajc, dopratili su goste u veliku župnu dvoranu na memorijalni župni objed Mons. S. Šprajca koji tradicionalno pripremaju zajedno župni ogranci Kolumbovih vitezova i Hrvatske katoličke žene.
Susjednim hrvatskim svećenicima pridružio se i povjesničar Frank Jankač koji sa svojim suradnicima radi na otkrivanju istine o interniranim nedužnim Hrvatima tijekom I. svjetskog rata u Kanadi. Njegovom zaslugom postavljene su 22. kolovoza o.g. spomen-ploče na engleskom i francuskom jeziku u zgradu Hrvatskoga narodnog doma u Hamiltonu i na pročelju prve crkve Sv. Križa u Hamiltonu.
U četvrtak je bio pastoralni sastanak hrvatskih svećenika i redovnica u Južnom Ontariju na kojem su se okupili pastoralni djelatnici iz Hamiltona, Toronta, Mississauge, Oakvilla i Norvala, te s kanadskih župa vlč. Franjo Šprajc i mons. Vladimir Živčić iz St. Catharinesa.
U petak je hamiltonski domaćin poveo goste u African Lion Safary kod Guelpha, sjeverno od Hamiltona, omiljeno odredište mnogih Kanađana i njihovih gostiju. U crkvi Presv. Trojstva u Oakvillu, koju vode mostarski svećenici don Ilija Petković i mons. Ivan Vukšić te sestre milosrdnice, biskup je predvodio misu u subotu navečer, a u nedjelju, 21. rujna prije podne gosti su slavili misu u torontskoj crkvi Naše Gospe Kraljice Hrvata kojom upravlja dr. Mladen Horvat iz Varaždinske biskupije te popodne posjetili crkvu Hrvatskih mučenika u Mississaugi koju vodi vlč. Ivica Reparinac iz Zagrebačke nadbiskupije.
U ponedjeljak 22. rujna hamiltonski domaćin poveo je goste na sjever u svetište Kanadskih mučenika u Midlandu, kamo Hrvati više od 60 godina svake godine hodočaste na 3. nedjelju srpnja. Prvo hodočašće Hrvata organizirao je godine 1952. tek pristigli mladi svećenik, kasnije župnik u Hamiltonu, vlč. Stjepan Šprajc. I to svetište vode isusovci.
Na povratku su posjetili Hrvatsko franjevačko središte u Norvalu, na granici Hamiltonske biskupije i Torontske nadbiskupije. Dočekali su ih domaćini fra Marko Puljić i fra Tomislav Pek, članovi Franjevačke kustodije u Chicagu, te pokazali velebnu crkvu Gospe, Kraljice mira.
U srijedu, 24. rujna završio je dvotjedni boravak u Ontariju. Na oproštajnom objedu bili su susjedni hrvatski svećenici i redovnice, a potom je biskup Mrzljak, pored drvca svoga prethodnika i prvog biskupa na stolici varaždinskih biskupa mons. Marka Culeja, zasadio drvce kao spomen na svoj posjet i boravak u Hamiltonu. U tom su mu pomogli svećenici iz Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić i preč. Josip Koprek s kanadskim domaćinima iz Varaždinske biskupije dr. Mladenom Horvatom i Marijanom Mihokovićem.
(IKA)