Biskup se susreo s vjernicima iz osam velikih američkih gradova i hrvatskih katoličkih župa: sv. Ante u Los Angelesu, sv. Josip u St. Louisu, Srca Isusova u Chicagu, sv. Ivana Krstitelja u Kansas Cityju, zatim iz Hrvatske Katoličke stalne misije “Zvijezda mora” u San Pedru, iz hrvatskih misija u Phoenixu, Las Vegasu i Denveru

U višednevnom pohodu hrvatskim katoličkim župama i misijama u SAD-u boravio je banjolučki biskup dr. Franjo Komarica. Došao je na poziv delegata za SAD pri Vijeću za inozemnu pastvu HBK i BK BiH don dr. Mate Bižace, svećenika Bračko-hvarsko-viške biskupije, koji je više od 30 godina dušobrižnik u jugozapadnom dijelu SAD-a. Posljednjih godina se vrlo zauzeto brine za doseljene Hrvate – katolike iz BiH i RH u nekoliko saveznih država, na prostoru koje obuhvaća područje od Hrvatske do Islanda.
Biskup Komarica susreo se s vjernicima iz osam velikih američkih gradova i hrvatskih katoličkih župa: sv. Ante u Los Angelesu, sv. Josip u St. Louisu, Srca Isusova u Chicagu, sv. Ivana Krstitelja u Kansas Cityju, zatim iz Hrvatske Katoličke stalne misije “Zvijezda mora” u San Pedru, iz hrvatskih misija u Phoenixu, Las Vegasu i Denveru.
Biskup Komarica je bio u župi Los Angelesu gost administratora vlč. dr. Gorana Jovičića, u župi u St. Louisu župnika fra Stjepana Pandžića, u Chicagu župnika Ivice Majstorovića i franjevaca u sjedištu franjevačke kustodije sv. Obitelji. Boraveći kod vjernika u Kansas Cityju, biskup je bio gost svećenika hrvatskog porijekla vlč. Mate Bartulice, koji vodi dvije župe u biskupiji Kansas City – St. Joseph u državi Missouri.
U milijunskom gradu Phoenixu, u državi Arizoni, podijelio je sakrament potvrde devetnaestorici krizmanika, koje je za krizmu spremao revni dušobrižnik don Bižaca, te njegovi pomoćnici u dvjema – stotinama kilometrima udaljenim filijalama.
Izuzetno dirljivi su bili susreti biskupa i vjernika – doseljenika, osobito onih iz vremena domovinskog rata u BiH. Među njima je bio i veći broj vjernika rodom iz Banje Luke i Banjolučke biskupije, koji su se veoma radovali susretu sa svojim biskupom.
Biskup Komarica u Los Angelesu, zajedno s ravnateljem Hrvatske inozemne pastve dr. Tomislavom Markićem, predvodio je višednevni duhovno-pastoralni godišnji susret hrvatskih dušobrižnika – svećenika i redovnika, iz SAD-a i Kanade, gdje je održao i četiri prigodna predavanja i predvodio misna slavlja za sudionike susreta i domaće vjernike. Svećenici i redovnice prikazali su aktualne probleme s kojima se susreću na području svojih župa, odnosno misija i zamolili biskupa da o njima upozna i druge biskupe u obje biskupske konferencije. Tu se susreo i s dvojicom pomoćnih biskupa, zaduženih za etničke skupine u nadbiskupiji. Zahvalio im je za pomoć Crkve u SAD-u dušobrižničkim naporima hrvatskih svećenika u toj zemlji.
Biskup je pohodio i nadbiskupa u Kansas Cityju Josepha Naumanna. Bio je to ujedno i prvi susret toga nadbiskupa s jednim biskupom hrvatskih katolika, koji u toj nadbiskupiji imaju svoju župu i župnu crkvu više od 110 godina. Nažalost, već više desetljeća oni nemaju svoga hrvatskog svećenika te su se obraćali nadbiskupu da im on providi svećenika, koji će im slaviti misu i dijeliti sakramente na hrvatskom jeziku. U dužem prijateljskom razgovoru, biskup Komarica izvijestio je nadbiskupa Naumanna o aktualnoj situaciji hrvatskih katolika u “starom kraju” i u novoj domovini SAD-u. Zamolio ga je da razmotri mogućnosti dušobrižničkog zbrinjavanja osobito onih hrvatskih katolika koji su došli u posljednjem valu doseljavanja u i nakon domovinskog rata. Nadbiskup je pokazao otvorenost i spremnost da podrži takve inicijative BK BiH i HBK. Pohvalio je vjeru i vjernost Crkvi hrvatskih katolika koje je upoznao u svojoj rodnoj nadbiskupiji. Na kraju susreta zamolio je biskupa Komaricu da ga blagoslovi. Biskup je slavio misu u hrvatskoj župnoj crkvi te se dugo zadržao u razgovoru i druženju s tamošnjim hrvatskim katolicima.
U Chicagu je pohodio sjedište franjevačke Kustodije gdje se susreo s franjevcima iz cijele regije. Nakon mise koju je predvodio u crkvi Sv. Jeronima zadržao se u dugom razgovoru s većom skupinom prognanih župljana banjolučkih župa, koji su nakon prisilnog boravka u Njemačkoj bili upućeni u SAD.
(IKA)