Na proslavi su bili predstavnici Hrvatskog veleposlanstva u Ottawi te hrvatskog poslanstva u Mississaugi. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni mješoviti zbor pod ravnanjem Andreje Mahovlich Rački, liturgijski prostor uredila je Ana Juraj, proslavu u dvorani pripremili su Kolumbovi vitezovi s Mirkom Sigetijem i Stipom Ćurićem te Hrvatska katolička žena s Mary Rataić i Ann Stipančić, a jubilarsku tortu za slavljenika pripremila je Ljubica Novaković

U Hrvatskoj župi sv. Križa u Hamiltonu proslavljeno je 18. rujna Uzvišenje Sv. Križa, patron i glavni župni blagdan ove hrvatske iseljeničke župe u Južnom Ontariju u Kanadi koja se približava svojoj 60. obljetnici postojanja. Biskup Jezerinac predvodio je misno slavlje a suslavili su njegov prijatelj, također umirovljeni, hamiltonski biskup Anthony Tonnos i hamiltonski župnik Marijan Mihoković. Ovom je prigodom, kako je u uvodnom pozdravu istaknuo župnik domaćin, slavljena misa zahvalnica za više izuzetnih jubileja – 30 godina od smrti prvog hamiltonskog župnika i utemeljitelja župe Sv. Križa mons. Stjepana Šprajca (2. rujna 1986.), zlatnog jubileja svećeničkog ređenja (1966.) i srebrnog jubileja biskupskog ređenja (1991.) gosta biskupa Jezerinca te 25. obljetnica posjeta Hrvatskoj tadašnjeg hamiltonskog, a sada umirovljenog, biskupa Tonnosa (1991.).
Biskup Jezerinac predvodio je dvojezično misno slavlje i propovijedao, te istaknuo zahvalnost prvom župniku mons. Stjepanu Šprajcu i svima koji su ga u to vrijeme podržali. Objasnio je također razloge zbog kojih su o. Šprajc i prva hrvatska zajednica u Hamiltonu, jedna od prvih i najvećih u Kanadi, izabrali upravo Sv. Križ kao svoj znak i svoga zaštitnika.
Proslava je nastavljena u prepunoj gornjoj župnoj dvorani Memorijalnim objedom mons. Stjepana Šprajca koji svake godine tradicionalno pripremaju župni ogranci Kolumbovih vitezova i Hrvatske katoličke žene. Uz prigodnu jubilarnu tortu izražene su čestitke biskupu Jezerincu koji je u toj istoj zgradi, u donjoj dvorani, prije 50 godina proslavio svoje „sekundicije”, svoju drugu mladu misu. Poslije je u toj župi bio duhovni pomoćnik tadašnjem župniku vlč. Franji Šprajcu u vrijeme hamiltonskog biskupa A. F. Tonnosa.
Na proslavi su bili predstavnici Hrvatskog veleposlanstva u Ottawi te hrvatskog poslanstva u Mississaugi. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni mješoviti zbor pod ravnanjem Andreje Mahovlich Rački, liturgijski prostor uredila je Ana Juraj, proslavu u dvorani pripremili su Kolumbovi vitezovi s Mirkom Sigetijem i Stipom Ćurićem te Hrvatska katolička žena s Mary Rataić i Ann Stipančić, a jubilarsku tortu za slavljenika pripremila je Ljubica Novaković.
Biskup Jezerinac došao je u Hrvatsku župu Sv. Križa u Hamiltonu na poziv župnika 16. kolovoza i predvodio misna slavlja s ugandskim svećenicima misionarima Andrijom Obelom, Markom Odoiem i Patrickom Sundayom, te filipinskim misionarom u Indoneziji Joselitom Ortegom, koji su u to vrijeme bili gosti kao dio misijske nedjelje u okviru biskupijskog misijskog programa. Biskup je potom ostao u Hamiltonu i predvodio misu na pikniku u Smithvillu nedaleko Niagare na proslavi Male Gospe 11. kolovoza kad su djeca dobila rođendansku tortu na spomen rođendana Majke Bože. Biskup Jezerinac nastavlja svoj boravak na američkom kontinentu u Hrvatskoj župi sv. Pavla u Clevelandu, do svog povratka u Domovinu 7. listopada 2016.
(IKA)

Fotografije