Publici su se predstavile Bisernice Boke, ženska klapa iz Kotora koja je u Trogir došla u ime Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Kotor. Kotoranka Vlasta Mandić natjecala se i u kuhanju i osvojila je broncu. Ova arhitektica objavila je kuharicu Bokeška kuhinja, a nagradu je primila iz ruku Ante Stipčića, gradonačelnika Trogira

Po četvrti put u Trogiru je održana Bakalarijada, međunarodna manifestacija koju su u hotelu Medena organizirale zadruga Rašeljka i udruga Velur. Svrha manifestacije je pripremanje jela od bakalara uz izvorne domaće začine i priloge. Tu prednjači ljubitovački bijeli luk kao prepoznatljiv brand, ekstra-djevičansko maslinovo ulje, peršin, crveni luk, vino, prošek, med i krumpir.
Manifestacija je otvorena 7. prosinca dolaskom dviju kočija. U jednoj su bili sveti Nikola i jedna rođena Šveđanka, udana u Vinišćima a nosili su torbe suhog bakalara. U drugoj su bili Prijatelji ojkalice iz Kaštela u narodnim nošnjama a nosili su četiri kruha pečena ispod peke i četiri bukare crnog vina.
Tijekom jutra organizirana su natjecanja u kuhanju za tri kategorije: profesionalce, učenike i amatere. Dok su se odvijala natjecanja bilo je i stručnih predavanja o ljekovitosti luka, maslinovog ulja i o sljubljivanju vina s jelima od bakalara. Predstavljen je i poseban recept pod nazivom KUL što skraćeno znači: kombinacija ulja i luka. Otvoreni su i prodajni štandovi gdje se moglo kupiti češnjaka, maslinovog ulja, vina, likera, suhih smokava, trogirskih rafiola, proizvoda od sira i raznih suvenira.
Jedan od organizatora Ivan Marjanica iz zadruge Rašeljka rekao je da je cilj ove manifestacije promocija hrvatskih proizvoda, ali i promocija kuharske struke, koja je bitna za turističku zemlju poput Hrvatske koja stremi produženju turističke sezone.
Tijekom poslijepodneva proglašeni su pobjednici kuharskih natjecanja, nastupio je KUD Ante Zaninović iz Kaštela i već spomenuti Prijatelji ojkalice. Kao posebni gosti trogirskoj publici su se predstavile Bisernice Boke, ženska klapa iz Kotora koja je u Trogir došla u ime Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Kotor. Osim što su tijekom jutra pjevale a capella, navečer su nastupile serijom šlagera čime su oduševile publiku. Međutim, nisu Kotoranke samo pjevale, jedna od njih Vlasta Mandić, natjecala se u kuhanju i osvojila je brončanu nagradu. Iako amaterka i po struci arhitektica, Vlasta Mandić je nagradu primila u kategoriji profesionalnih kuhara. Svoju strast prema kuhanju je već i ranije iskazala objavljivanjem kuharice Bokeška kuhinja, a nagradu je primila iz ruku Ante Stipčića, gradonačelnika Trogira.
Nazdravilo se pjenušcem Misal iz Poreča, a manifestacija je završila svečanom večerom kada je bio poslužen bakalar na bijelo i na brudet, a za desert glasoviti trogirski rafioli. Na kraju se zaplesalo uz band Cima, a s organizatorom dogovorila veća nazočnost Hrvata iz susjednih zemalja na idućem susretu, dogodine. L-D:

Tekst: Branka Bezić-Filipović