Osim nastupa u glazbenom dijelu programa, Kotoranke su ponudile i svoje gastronomske specijalitete, što nije čudo jer u svojim redovima imaju Vlastu Mandić, autoricu Bokeljske kuharice

U petak, 20. lipnja gradonačelnik Kaštela Ivan Udovičić svečano je otvorio manifestaciju koja će pod nazivom Kaštelansko kulturno ljeto trajati dva mjeseca. Nakon njegovog govora, Miljenko i Dobrila, kaštelanski Romeo i Julija, pustili su u zrak bijelu golubicu i time označili početak niza događanja koja će se odvijati na raznim lokacijama obuhvaćajući zabavne i kulturne programe. Previđeno je oko 90 izvedbi koje uključuju nastupe klapa, folklor, kazališne predstave, izložbe a već prvi dan započeo je modnom revijom kreatora inspiriranih tradicijskom nošnjom.
U glazbenom dijelu programa nastupile su dvije ženske klape i to Neverin iz Kaštela i Bisernice Boke, koje su za ovu prigodu došle iz Kotora.
Idućeg dana otvoren je Eko etno sajam pa je sudionicima bio ponuđen i tradicijski doručak. Na doručku su i Bisernice Boke ponudile svoje gastronomske specijalitete, što nije čudo jer u svojim redovima imaju Vlastu Mandić autoricu Bokeljske kuharice.
Navečer se održala nova modna revija. Ovaj put bila je to revija tradicijskih nošnji na kojoj su sudjelovale i gošće iz Kotora, ali i drugih zemalja poput Slovenije, Bosne i Hercegovine i Poljske. Slijedila je Večer gastronomije pa je cijela riva u Kaštel Starom bila pretvorena u izložbu hrane.

Tekst: Branka Bezić Filipović