Prije koncerta publiku su pozdravili hrvatski veleposlanik dr. Drago Štambuk i guverner brazilske savezne države Amazonas Jose Mello

Uoči utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva Hrvatska-Kamerun u Manausu je 17. lipnja u glasovitom Teatro Amazonas održana večer Biseri hrvatske vokalne glazbe. Nastupili su hrvatski operni pjevači: sopranistica Martina Zadro, mezzosopranistica Biljana Kovač, tenor Domagoj Dorotić, bas Saša Čano i pijanistica Vedrana Kovač, uz pratnju Amazonskog filharmonijskog orkestra s maestrom Luizom Fernandom Malheirom.
Prije koncerta publiku su, u prepunom Teatro Amazonas, pozdravili hrvatski veleposlanik dr. Drago Štambuk i guverner brazilske savezne države Amazonas Jose Mello. Nazočili su mnogi iz amazonskog državnog vrha: ministar kulture Roberio Braga, ministar za planiranje i razvitak Airton Claudino, ministrica okoliša i održivog razvoja Kamila Botelho, tajnik za kulturu grada Manausa Bernardo Monteiro i mnogi drugi.
Veleposlanik Štambuk pozdravivši guvernera i sve nazočne kazao je kako je koncert, koji je inicirala Jelena Kovač, a organiziran u suradnji Ministarstva vanjskih poslova RH i Veleposlanstva RH u Braziliji, Koncertne direkcije Zagreb i Ministarstva kulture savezne države Amazonas, osobit i uspješan primjer bilateralnog vezivanja sporta i kulture. Veleposlanik je na završetku govora pozdravio i brojne hrvatske nogometne navijače koji su crveno-bijelim kvadratićima na svojim majicama plijenili pažnju; obrativši im se na hrvatskom, zaželio je uspješan nastup hrvatskoj vrsti sljedeći dan u Manausu. Guverner Mello uzvratio je zanosnim govorom u kojemu je nazvao Hrvatsku kolijevkom kulture.

Nakon Rapsodije na temu Paganinija koju je poslije filharmonijine početne izvedbe Gotovčevog Simfonijskog plesa Kolo, op. 12, suvereno izvela Vedrana Kovač, slijedio je ekskluzivno vokalni dio koncerta u kojemu su pjevane hrvatske arije, dueti i scene, od Ode zemlji iz Gotovčeve Mile Gojsalić, preko dionica iz Josipa Hatzea, Ivana Zajca, Josipa Gotovca i Ive Tijardovića.
„Daleko m’e biser mora“ iz Tijardovićeve Male Floramye u izvedbi Martine Zadro i duet „Tonči moj dragi Tonči“ iz Splitskog akvarela u izvedbi iste umjetnice s Domagojem Dorotićem bili su komadi osobito pogođeni za ovdašnju publiku.

Prisutne je, na kraju, zagrijala čuvena arija „U boj, u boj“ koju su ponovljeno izveli svi pjevači zajedno, te pjesma iz mjuzikla Jalta, Jalta „Neka cijeli ovaj svijet“.
Frenetičan pljesak na završetku bio je nagrada iznimno uspješnom i repertoarno dobro osmišljenom nastupu hrvatskih umjetnika koji će se dugo pamtiti. Nakon koncerta veleposlanik i guverner brojnim televizijskim mrežama komentirali su glazbeni događaj.
(Večernji list)