Zagrepčanin Žagrović diplomirao je biokemiju na Sveučilištu Harvard te doktorirao iz biofizike na Sveučilištu Stanford. Od 2010. profesor je na Sveučilištu u Beču, a bavi se računarskom i eksperimentalnom biofizikom s fokusom na interakcije između nukleinskih kiselina i proteina 

U organizaciji Odbora za kemiju Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 29. ožujka u Knjižnici HAZU prof. dr. sc. Bojan Žagrović sa Sveučilišta u Beču, jedan od vodećih svjetskih biofizičara, održao je predavanje na temu Kako je nastao univerzalni jezik života: o porijeklu genetskog koda. Kako je u uvodu kazao predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, radi se o prominentnom mladom znanstveniku koji pronosi slavu Hrvatske po svijetu, kao što su to činili i nobelovci Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog.

Bojan Žagrović rođen je 1974. u Zagrebu, a diplomirao je biokemiju na Sveučilištu Harvard te doktorirao iz biofizike na Sveučilištu Stanford u grupi prof. dr. Vijaya Pande. Nakon što je tri godine proveo na poslijedoktorskom usavršavanju na Saveznoj tehničkoj visokoj školi (ETH) u Zürichu u grupi prof. dr. Wilfreda van Gunsterena, Žagrović je 2007. postao znanstveni direktor MedILS-a u Splitu i voditelj projekta iz računarske biofizike. Od 2010. profesor je na Sveučilištu u Beču, a bavi se računarskom i eksperimentalnom biofizikom s fokusom na interakcije između nukleinskih kiselina i proteina.

Predsjednik Odbora za kemiju HAZU, akademik Mladen Žinić, ukratko je predstavio rad Odbora, osnovanog prije godinu dana, koji je dosad već ugostio jednog mladog hrvatskog znanstvenika svjetskog glasa, prof. dr. sc. Tomislava Friščića, profesora na Odjelu za kemiju Sveučilišta McGill u Montrealu, jednog od vodećih znanstvenika u svijetu koji se bave razvojem ekološki prihvatljive kemije i proučavanjem reaktivnosti u čvrstom stanju.

Tekst: Marijan Lipovac