Na međunarodnom festivalu poezije Drini poetik/Poetski Drim u Prizrenu, hrvatskom književniku priznanje su uručili dr. Flora Brovina, predsjednica Društva književnika Kosova i dopredsjednik prof. dr. Shyqri Galica

Na međunarodnom festivalu poezije Drini poetik/Poetski Drim u Prizrenu, hrvatskom književniku dodijeljeno je posebno Priznanje za doprinos albanskoj kulturi. U ime Društva književnika Kosova ovo su priznanje Bilosniću uručili dr. Flora Brovina, predsjednica Društva književnika Kosova i prof. dr. Shyqri Galica, dopredsjednik Društva.
Ovo ugledno priznanje plod je dugogodišnje književne suradnje ali i Bilosnićeve popularizacije, ne samo albanske kulture, nego i predstavljanja pojedinih albanskih književnika i njihovih opusa hrvatskoj javnosti. Bilosnić je na ove susrete pozvan u ime Društva hrvatskih književnika.
Sudjelujući na festivalu Poetski Drim Bilosnić je nastupio u Nacionalnoj biblioteci Kosova u Prištini, gdje su predstavljene i njegove knjige prevedene i objavljene na albanskom jeziku: Koji jedu ribe, Velebit, Tigar, Kalendar sna i Osamljeno drvo. Riječ je o djelima koja su doživjela ukoričena albanska izdanja, premda su veći dijelovi ovih mahom pjesničkih zbiraka tijekom godina bili objavljivani u uglednoj albanskoj i kosovarskoj periodici.
O objavljenim Bilosnićevim knjigama, kao i o mnogim drugim prevedenim Bilosnićevim poetskim, putopisnim, proznim i drugim tekstovima pred prepunom dvoranom Nacionalne biblioteke Kosova govorila je dr. Flora Brovina. Tom prigodom Bilosnić je Nacionalnoj biblioteci Kosova uručio i više svojih izdanja.
Uz nastupe u Prištini, Bilosnić je nastupio i na Sveučilištu “Ukshin Hoti” u Prizrenu, te u Domu kulture “Hasan Prishtina” u Kukësu u Albaniji.
Na međunarodnom festivalu poezije Poetski Drim, uz književnike s Kosova sudjelovali su i književnici iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, kao i albanski pisci iz Preševa (Srbija). Program je ostvaren uz potporu Grada Zagreba.
(DKH)