Književnik Tomislav Marijan Bilosnić i prevoditeljica njegove poetske zbirke Tigar na španjolski jezik Željka Lovrenčić gostovali su u Salamanci, Ávili i Madridu u kojima je, pod naslovom El tigar, predstavljena njegova nedavno objavljena zbirka

Književnik Tomislav Marijan Bilosnić i prevoditeljica njegove poetske zbirke Tigar na španjolski jezik Željka Lovrenčić gostovali su od 14. do 19. rujna u Salamanci, Ávili i Madridu, u kojima je pod naslovom El tigar predstavljena njegova nedavno objavljena zbirka. Objavila ju je nakladnička kuća Trilce, urednik i autor predgovora bio je peruansko-španjolski pjesnik, akademik Alfredo Pérez Alencart, profesor na Sveučilištu Salamanca, dok je knjigu oslikao ugledni španjolski slikar Miguel Elías, također profesor na Sveučilištu u Salamanci.
Iznimno veliko zanimanje za Bilosnićev nastup i predstavljanje njegove pjesničke zbirke Tigar na španjolskom jeziku pokazali su španjolski mediji. Još u mjesecu kolovozu hispanistica Željka Lovrenčić, prevoditeljica ove zbirke, u interviewu za list El Norte de Castlla, najavila je predstavljanje Tigra u Salamanci, a o čemu je zapaženo i iscrpno izvijestio poznatiji kulturološki portal Crear en Salamanca – urednika i pjesnika Joséa Amadora Marína Sáncheza. Vijest o španjolskomu prjevodu Tigra objavljena je i na web stranici čileanskog pjesnika Andrésa Moralesa Milohanica. Konferencija za medije održana je 15. rujna.
Španjolske novine El Norte de Castilla tri dana zaredom na cijeloj stranici pratile su predstavljanje Tigra u Salamanci i Ávili, ali i književne nastupe Bilosnića i Lovrenčićke u ovim gradovima. Zbirka Tigar predstavljena je 16. rujna u Kazalištu Liceo, Sala de la Palabra, u Salamanci, jednom od najpoznatijih španjolskih sveučilišnih gradova, i u Ávili (17. rujna), rodnom gradu svete Terezije Avilske čija se 500. godišnjica svečano obilježava baš ove godine. Tom je prigodom pročitana i Bilosnićeva poema Molitva sv. Franji, iz zbirke Molitve nagrađene Tinovom nagradom, koju je španjolska publika kao i kolege pjesnici prihvatila s oduševljenjem, pozivajući Bilosnića na Međunarodni festival religiozne poezije u Ávili.
Na predstavljanju Tigra uz autora Tomislava Marijan Bilosnića, sudjelovala je prevoditeljica Željka Lovrenčić, urednik i autor predgovora, akademik Alfredo Pérez Alencart, i ilustrator knjige, slikar Miguel Elías.
U predstavljanju Tigra, sudjelovali su i španjolski pjesnici čitajući pjesme iz ove zbirke: José Maria Sánchez Terrones, Elena Diaz Santana, Carmen Prada, Ronald López Ordiales, José Amador Martin, Jacqueline Alencar, Luis Frayle Delgado, Sofia Montero, Isaura Diaz Figueiredo, Francisco Javier Sánchez, Montserrat Villar, Juan Carlos López Pinoto i Sol de Diego. Pjesnik i umjetnički fotograf José Amador Martin Sánchez darovao je Bilosniću i Lovrenčićki svoju monografiju Salamanca, dok ih je u Avili ugostio pjesnik José Maria Muñoz Quirós.
Tako je dvanaest španjolskih pjesnika u Salamanci, i isto toliko pjesnika u Ávili, zajedno s autorom čitalo izbor od dvanaest pjesama iz Bilosnićeve knjige Tigar.

Tekst: Ivan Raos