Bilosnićeve zbirke pjesama „Afrika“ i „Tigar“ u svibnju ove godine bit će predstavljene na Festivalu internacionalne poezije u Havani na Kubi

„Afrika“ je najprije objavljena na španjolskom na uglednom književnom portalu Crear en Salamanca, poznatom i praćeno u hispanskome svijetu, a u prijevodu hispanistice Željke Lovrenčić. Na stranicama portala, uz pjesme iz zbirke „Afrika“, objavljen je i Bilosnićev životopis, niz fotografija, kao i esej o zbirci „Afrika“ iz pera hrvatskog književnog kritičara Davora Šalata.
Izbor pjesama iz zbirke „Afrika“ donio je i američki višejezični međunarodni časopis „Gobshite“ koji izlazi u gradu Portlandu, u američkoj saveznoj državi Oregon. „Gobshite“ Bilosnićeve pjesme donosi u originalu, te u prijevodima Željke Lovrenčić (španjolski) i Romana Karlovića (engleski). „Afrika“ je u izboru nedavno tiskana i u knjizi „Encuentros“ (Susreti), uz izbor iz poezije dvanaestero suvremenih hrvatskih pjesnika, a koju je u Bogoti (Kolumbija) u prijevodu Željke Lovrenčić objavila nakladnička kuća Editorial Escarabajo.
„Afriku“ je nedavno kao knjiga objavljena i u Rumunjskoj u dvojezičnom izdanju, na rumunjskom i engleskom jeziku, u biblioteci Universalis, međunarodnog časopisa Orizont Literer Contemporan. Prijevode na engleski potpisuje Roman Karlović, a na rumunjski jezik Elena Ţăpean. Daniel Dragomiresku, urednik i izdavač „Afrike“ na rumunjskom prekrasno je uredio knjigu ilustriravši je slikama Paula Gauguina. Za napomenuti je da je riječ o izdavaču koji je prije nekoliko godina objavio i Bilosnićevog „Tigra“.
Englesko izdanje „Afrike“ upravo je tiskano u izdanju nakladničke kuće „3000 godina Za dar“, a u prijevodu Romana Karlovića. Za napomenuti je da je za zbirku pjesama „Afrika“ izvorno objavljenu 2011. godine, Bilosnić svojedobno dobio međunarodnu prvu nagradu „Vlado Puljić“ u Bosni i Hercegovini.
Bilosnićeve zbirke pjesama „Afrika“ i „Tigar“ u svibnju ove godine bit će predstavljene na Festivalu internacionalne poezije u Havani na Kubi. Na ovaj su Festival pozvani hrvatski književnici dr. sc. Željka Lovrenčić, Marko Gregur i Tomislav Marijan Bilosnić. (DHK)