Hrvatski književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić otvorio je dvije izložbe; izložbu crtopleta „Metamorfoze“ i izložbu monotipija „Lica i maske“. Izložbe su otvorene do 9. listopada

Brojnim kulturnim događajima obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke u Hrvatskoj i Mađarskoj priključio se svojim radovima i književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić. U Galeriji Slana kuća (Sóház galéria), u Szigetváru, u Mađarskoj, a u povodu 450. obljetnice junačke smrti hrvatskog bana Nikole Šubića Zrinskog i svečanosti Spomen godine Zrinskih u Mađarskoj, hrvatski književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić otvorio je dvije izložbe; izložbu crtopleta „Metamorfoze“ i izložbu monotipija „Lica i maske“. Izložbe su otvorene do 9. listopada 2016. godine.
Pokrovitelj Bilosnićevih izložbi u Mađarskoj je Državni odbor Spomen-godine Zrinskih u Mađarskoj, a organizator izložbi je Szigetvári Kultúr – és Zöld Zóna Egyesület (Udruga kulturne i zelene zone u Szigetváru) i Galerija Slane kuće, Siget (Sóház Galéria), Szigetvár. Voditelj cijelog projekta i inicijator izložbe je poznati mađarski umjetnik i voditelj galerije József Pinczehelyi, dok je izložbe otvorio akademski kipar Mihael Štebih.
Tekstove za katalog Bilosnićevih „Metamorfoza“ napisali su akademik Tonko Maroević i poznata likovna kritičarka Iva Körbler, dok o „Licima i maskama“ piše dr. sc. Sanja Knežević, a objavljen je i tekst o Bilosnićevim monotipijama kojega je svojedobno napisao pjesnik i kritičar, pok. Miljenko Mandžo. Bilosnićeve izložbe, uz zasebne kataloge, prate i likovne monografije „Metamorfoze“ (2004.) i „Lica i maske“ (2006). Na izložbi su predstavljene i monografije “Cvijeće ravnokotarskih vila”, “33”, “Pollockova svjetlost”, “Mediteranski pastel” i ”Duhovi sa zadarskog Foruma”, te fotomonografija “Skriveno kameno blago”, kao i pjesničke monografije s Antom Stamaćem i Zlatkom Tomičićem OLYMPUS DIGITAL CAMERA.
Tradicionalne svečanosti Dana Zrinskih i 450. obljetnica Sigetske bitke održane su u Szigetváru od 5. do 11. rujna 2016. godine. Program protokolarnih događaja, između ostaloga, sadržavao je otvaranje izložbe „Zrinski“ u tvrđavi, u dvorcu Andrássy, otvaranje izložbe Gyözöa Somogoyia u džamiji, svetu misu u crkvi Svetoga Roka, polaganje vijenaca kod spomenika Marka Stančića Horvata, susret predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Mađarske Jánosa Ádera, i zamjenika turskog premijera Veysi Kaynaka, otvaranje spomenika Nikole Zrinskog u tvrđavi, postrojavanje i prijavak povijesnih postrojbi na trgu Zrinski, među kojima i Zrinske garde Čakovec, te još stotinjak događaja.
Program pod nazivom Dan Hrvata obuhvatio je petnaestak zasebnih događanja, među kojima su i svečana otvaranja izložbi „Navik on živi“ (15 godine Zrinske garde Čaklovec), i izložbi Tomislava Marijana Bilosnića „Metamorfoze“ i „Maske i lica“. U sklopu program odigrana je i kazališna predstava Petra Dóczya „Mađar budan sanja“, te održana glazbena priredba Muzical – Zrinski 1566 u tvrđavi, koncert ansambla Musica Historica u džamiji, koncert glazbene grupe Vivat Bacchus, kao i zasebni kulturni programi Hrvata iz Mađarske, grada Slatine i zbora iz Hreljina. U ovim značajnim manifestacijama nastupili su i Hrvatski vrtić, osnovna škola i gimnazija iz Budimpešte. Posebni dio programa bio je predstavljanje knjige Darka Varge u Vigadou „Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih“.
Hrvatskomu danu u Szigetvaru, među mnoštvom nazočnih posjetitelja i uglednika, nazočio je i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, pomoćnica ministra kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo, dr. sc. Gordan Grlić Radman, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj, hrvatska konzulica u Pečuhu Vesna Haluga, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan, gradonačelnik Szigetvara Peter Vass i predsjednik mađarskog povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke dr. Janos Hovari.
(fenix-magazin.de)