Bilosnićeva zbirka pjesama Afrika ovih je dana doživjela dvostruku javnu pokazljivost, predstavljena je na Hrvatskoj televiziji i 16. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru u Bosni i Hercegovini.

Nedavno u školskom satu na drugom programu HRT, u emisiji Afrička poezija, Tomislav Marijan Bilosnić je sudjelovao kao gost i opširnije govorio o svojoj zbirci Afrika, ali i o svojim svezama s afričkim kontinentom i afričkom poezijom. Zatim je Afrika uvrštena u Sajamski vodič na Sajmu gospodarstva u Mostaru, čiji je partner Europska unija. Na tribini Književnog kutka Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, uz Bilosnića Afriku su predstavili književni kritičari Fabijan Lovrić, dopredsjednik Društva i Ljubo Krmek, član Uprave DHK HB, ali i književnik Janko Bučar iz Hrvatske.

Ako je suditi po dosadašnjim predstavljanjima Afrike u Zagrebu, Sesvetama, Mariboru (prošlogodišnjoj prijestolnici europske kulture), a posebice po onomu kako je doživjela dojmljivu recepciju književne kritike sa sigurnošću se može reći da ova zbirka ide tragom već kultne Bilosnićeve zbirke pjesama Tigar prjevođene na sedam svjetskih jezika.

bilosnic2 130424Naime, i Afrika je poput Tigra nagrađena međunarodnim nagradama, prvom nagradom Vlado Puljić i drugom nagradom fra Martin Nedić, a uza sve najavljeno je i njezino prjevođenje na engleski i slovenski jezik. Ipak kako bi mogli bolje shvatiti Afriku (objavljena 2011.), kao novije i otvorenije Bilosnićevo promišljanje afričke zbilje – izraženo snažnim poetskim karakterističnim i prihvatljivim jezikom kojim pjesnik motri čitavo bitište Afrike ukazujući svijetu na raspršene probleme i temu svojstvenim postrukturističkim znakovima iz dubine duše. Hoćemo li prešutjeti da je knjiga pjesama Afrika – glas i vapaj ovodobnici – estetizirana komunikacija najviše umjetničke razine, sročena suzdržanim i pomno biranim riječima, zapravo izričaj univerzalnosti, avantura propitivanja s moralnog k etičkom i logičkom. Zbirka zaista domljivo progovara o egzistencijalnom – jer autor zanovjetno postavlja nova pitanja o svekolikim mogućostima i ovodbnoj slobodi pozivajući čovječanstvo da učini kakvu primjetniju dobrost za Afriku.

Zbirku pjesama Afrika Tomislava Marijana Bilosnića, ugledniji hrvatski kritičar Davor Šalat drži umjetnički vrsnom i ljudski potresnom odom još uvijek živom, makar i „neispeglanom“ humanitetu i elementarnoj čovječnosti kao takvoj.

Ivan Raos