U knjizi su sakupljeni tekstovi koji su objavljeni u kršćanskoj obiteljskoj reviji “Kana”, a koje je autor pisao dok je djelovao kao svećenik-franjevac u hrvatskoj inozemnoj pastvi, te student doktorskoga studija žurnalistike u Njemačkoj i Austriji

„Svaka se ulica zove Strasse” nova je knjiga autora dr. fra Mirka Jurja Mataušića u izdanju “Kršćanske sadašnjosti”. U knjizi, koja nosi podnaslov “Bilješke iz tuđine”, sakupljeni su tekstovi koji su prije četrdesetak godina objavljeni u kršćanskoj obiteljskoj reviji “Kana” a koje je nedavno preminuli autor objavljivao u rubrici “Svoji k svojima”. U vrijeme pisanja tih reportaža i priča Mataušić je djelovao kao svećenik-franjevac u hrvatskoj inozemnoj pastvi, te student doktorskoga studija žurnalistike u Njemačkoj i Austriji.
Reportaže i priče sakupljene u knjizi dotiču se svih vidova života hrvatskih iseljenika. One prate iseljeničke sudbine – katkad potpuno dokumentaristički, katkad prepričano, ali bez uljepšavanja, bilježeći kakav je doista bio život hrvatskoga čovjeka koji je pošao u inozemstvo trbuhom za kruhom. Ova je knjiga stoga prinos vrednovanju svega onoga što su hrvatske katoličke misije i hrvatski svećenici, redovnici i redovnice, pastoralni djelatnici, činili da bi pomogli ‘našem čovjeku’ kako bi se lakše snašao u novoj sredini.
Iz reportaža i priča, koje ni nakon četrdeset godina nisu izgubile ništa od svoje novinarske i tematske svježine, može se saznati koliko su vjera i Crkva značile hrvatskim iseljenicima i koliko im je značio katolički tisak kao poveznica s domovinom. Pisane izvrsnim novinarskim stilom, čitaju se u jednome dahu.
Knjigu je uredila dr. Suzana Peran, a predgovor, uz autora, napisao je i fra Josip Bebić, koji je u vrijeme priređivanja knjige za tisak bio ravnatelj Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu.
(IKA)