Bijelom noći Zagreb će ujedno na najljepši mogući način proslaviti završetak umjetničkih događanja manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj. Nakon Pariza koji je 2002. godine započeo s ovim događanjem, a potom Rima, Montreala, Toronta, Madrida i brojnih drugih velikih gradova, iznimno mi je zadovoljstvo što će grad Zagreb u okviru festivala Rendez-Vous po prvi puta ugostiti događanje pod nazivom Bijela noć

Ove subote, 26. rujna, na brojnim lokacijama u Zagrebu održat će se velika kulturna manifestacija pod nazivom Bijela noć (franc. Nuit Blanche), koja će ujediniti brojne umjetničke intervencije i kulturna događanja nudeći obilazak grada u ritmu umjetnosti.
Od 16 sati popodne do 4 sata ujutro gradom će „vladati“ hrvatski i inozemni umjetnici i ispunjavati ga animacijama, koncertima, plesom, glazbom, izložbama, uličnom umjetnošću, svjetlosnim i zvučnim instalacijama te performansima.
Tako će svi posjetitelji u Bijeloj noći moći besplatno uživati u raznim događanjima poput izložbe Street art 2.0: Inovacija u srcu pokreta, intervencija na gradskim pročeljima poznatih street umjetnika poput Etien’a, Jana Vormanna i Lonca, Fourneauove interaktivne instalacije Water Light Graffiti, instalacija Picturae i Light Graff Patricka Sucheta, kao i svjetlosnih instalacija luminoakustike Bojana Gagića i Miodraga Gladovića te Radiant Tree HEHE Collectifa. Također, Bijela noć u suradnji s Danom otvorenog trga, među ostalim, donosi i svjetlosno-zvučnu instalaciju Le Champ, 3D mapping autora Ivana Lušičića Liika na pročelju HNK-a, koncert Zagrebačke filharmonije i fotoperformans Iris Brosch. Pascale Peyret priprema svjetlosnu instalaciju Anamorfoza III: Disperzija krijesnica, a Bill Vorn i Louis-Philippe Demers izvest će atraktivan robotički performans Inferno u sklopu Festivala Device_art.
Projekt je pokrenut 2002. godine u Parizu i odmah je postigao ogroman uspjeh te je danas ondje, ali i u drugim svjetskim gradovima jedan od najvažnijih kulturnih događaja godine. Prvi put Bijelu noć u Zagreb dovodi Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, a danas je u Palači Dverce na Gornjem gradu i službeno predstavljen program događanja, nastao u suradnji s brojnim kulturnim institucijama kao što su Galerija Klovićevi dvori i manifestacija Na Gornjem gradu, Ganz novi festival i Goethe-Institut, Muzej suvremene umjetnosti, HAZU, Dan otvorenog trga na Trgu maršala Tita (HNK, Muzička akademija, MUO, Hrvatski školski muzej, ADU) i Lado.
Njezina Ekselencija gđa Michèle Boccoz, veleposlanica Francuske u Hrvatskoj, pozvala je sve građane da 26. rujna diljem Zagreba budu dio ove velike zagrebačke proslave: Nakon Pariza koji je 2002. godine započeo s ovim događanjem, a potom Rima, Montreala, Toronta, Madrida i brojnih drugih velikih gradova, iznimno mi je zadovoljstvo što će grad Zagreb u okviru festivala Rendez-Vous po prvi puta ugostiti događanje pod nazivom Bijela noć. Suvremena umjetnost, street art i digitalna umjetnost zauzet će javne površine ili skrivena mjesta što će stanovnicima omogućiti doživljaj vlastitog grada u novom svjetlu. Brojni akteri sudjeluju u organizaciji ovog velikog slavlja, što je odlična prilika da podsjetimo na to da je kultura sjajno sredstvo zbližavanja i
Bijelom noći Zagreb će ujedno na najljepši mogući način proslaviti završetak umjetničkih događanja manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, istaknula je na kraju Alemka Lisinski, hrvatska izbornica Festivala: Koncept Bijele noći sjajno promovira izražajne autorske koncepte, tematske, idejne i estetske iskorake. Ovim će domišljatim i originalnim obilaskom posjetitelji doživjeti grad u drugačijemu svjetlu te, nadam se, pamtiti ovo petomjesečno putovanje francuske kulture po cijeloj Hrvatskoj.

Bijelu noć također podržava Turistička zajednica grada Zagreba.