‘Ustav Republike Hrvatske’ redatelja Rajka Grlića osvojio je nagradu za najbolji film na Filmskom festivalu jugoistočne Europe u Berlinu SEEFF 2018. a nagradu za najboljeg glumca koji je dobio preminuli Nebojša Glogovac preuzeo je Dejan Aćimović

‘Ustav Republike Hrvatske’ redatelja Rajka Grlića osvojio je nagradu za najbolji film na netom zatvorenom Filmskom festivalu jugoistočne Europe u Berlinu SEEFF 2018., a nagradu za najboljeg glumca dobio je Nebojša Glogovac koji je preminuo u veljači ove godine. Nagrade je preuzeo Dejan Aćimović.
Nagrade na Filmskom festivalu jugoistočne Europe u Berlinu SEEFF 2018., filmu Ustav Republike Hrvatske su 33. i 34. po redu. Festivalska putovanja za film Rajka Grlića započela su međunarodnom premijerom u Montrealu 2016. gdje je ‘ljubavna priča o mržnji’ nagrađena Grand Prize of the Americas. Uslijedili su festivali diljem svijeta. Među ostalim na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari film je nagrađen nagradom Jeffrey C. Barbakow za najbolji međunarodni dugometražni igrani film, na European Film Festival u Lecceu dobio je nagradu za najbolji scenarij, najboljeg glumca (Nebojša Glogovac) te nagradu publike; potom na Međunarodnom filmskom festivalu u Milanu nagrađeni su glumci Ksenija Marinković i Dejan Aćimović, a na Pulskom filmskom festivalu uzeo je četiri Zlatne arene i nagradu Fedeora europske filmske kritike dok je na londonskom Raindance filmskom festivalu 2017. nagrađen kao najbolji film; najbolji scenarij (Rajko Grlić i Ante Tomić); te za najbolju glumačku izvedbu (Nebojša Glogovac). Film je ostvario i značajne uspjehe u kino-dvoranama Europe, a krajem svibnja započinje i redovna kino distribucija u SAD-u.
U glavnim ulogama u filmu pojavljuju se Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem, a ostalu autorsku ekipu čine direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srdjan Kurpjel. Producent je Ivan Maloča, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London.
Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA Europske unije i europskog fonda za koprodukcije Eurimages. (HAVC)